StoryEditor
otvoreno pismo

Rojs bijesan nakon susreta hrvatskih generala s generalima Armije BiH: "Iza toga ne stoje Plenković i Milanović, možda je onaj bradati veleizdajnik"

Piše desk  /  05.06.2023., 12:47h

Ima li svađe u Generalskom zboru? Naime, 12 generala poslalo je otvoreno pismo u kojem su reagirali na susret skupine generala s generalima Armije BiH. Jedan od potpisnika pisma je i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

"Ne samo da smo se usprotivili, ograđujemo se od tog susreta. Ja sam zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora i baš me to malo razočaralo kod mog privatno i kuma Krešića (Marinko Krešić, predsjednik Zbora, op.a.) koji je sigurno jako dobar čovjek sigurno, iz dobre obitelji, ja ne znam kako mu se moglo omaći da ide na sastanak s udruženjem generala iz BiH", rekao je Rojs.

"Mi smo tjedan dana prije raspravljali da ide kod predsjednika Mešihata, akademika Aziza, svi smo to podržali, ali nije rekao da ide na susret s tim tzv. generalima udruženja BiH. Drugo, ako je udruženje generala BiH, tu trebaju biti i Hrvati predstavljeni i pravoslavci", kazao je.

Rojs dodaje da je to, ako se dogodilo povodom Dana državnosti, trebalo biti i u prostorima Generalskog zbora. “Trebali su oni doći, ne mi u njihove. Na znam što se dogodilo mome kumu, ne želim optuživati, ali oni koji su planirali ovu akciju, to je propast".

Naglašava da je ovo neprihvatljivo te da će na nadležnim tijelima morati o svemu dobro raspravljati.

"Skupština je odabrala predsjednika, odabrala je mene, odabrala je i 11 članova Upravnog odbora. Pokrenut ćemo da se sazove Izvanredna skupština, a za mojeg kuma bi najbolje bilo, ja bih na njegovom mjestu podnio ostavku, sazvao Skupštinu pa ako ga opet izaberu, onda ima legitmitet. Ovo je po meni veleizdaja", rekao je Rojs.

"Žao mi je mog kuma, ne znam kako je nasjeo na ovu operaciju. Po Mostaru se širi priča da su poslani odozgo. Od koga? Jamčim da i njega (Krešića) i ostalu trojicu generala nisu poslali ni predsjednik Republike ni Vlade. Razgovarao sam s jednim i drugim, oni se ograđuju od toga. Možda je onaj bradati, ne znam kako ga više zovu, za mene veleizdajnik, bivši predsjednik Stjepan Mesić, on je bio u Sarajevu, on je tu možda ima svoje prste. To je sramotan čin što su napravili. Svatko tko radi, taj i griješi, Moraju se ograditi se od toga, priznati da su prevareni, otići na koljena", kazao je Rojs na N1.

Dnevnik.ba

24. rujan 2023 14:45