StoryEditor
BiH

Roditelju koji ne plaća alimentaciju bit će oduzeta putovnica?

Piše desk  /  23.05.2022., 07:41h

U Zakonu o privremenom uzdržavanju djece RS-a definirano je da će roditelju koji ne plaća alimentaciju biti oduzeta putovnica dok ne izmiri svoja dugovanja.

Roditelju koji ne plaća alimentaciju bit će oduzeta putovnica.

Vlada RS-a razmatrala je Zakon o privremenom uzdržavanju djece RS-a, odnosno osnivanju alimentacijskog fonda i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ovim zakonskim rješenjem se definira pravo na privremeno uzdržavanje, korisnici, postupak za ostvarivanje prava, isplata i povrat iznosa privremenog uzdržavanja.

Također, definirano je da će roditelju koji ne plaća alimentaciju biti oduzeta putovnica dok ne izmiri svoja dugovanja.

– Pravo na privremeno uzdržavanje iz Fonda ima dijete čiji dužnik obveze uzdržavanja ne izvršava ili djelimično izvršava obvezu na način da nisu plaćena tri mjesečna davanja i više mjesečnih obročnih davanja uzdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak – navodi se u zakonu.

Novčani iznos se određuje u visini onoga što je određeno u izvršnoj ispravi, a postupak za ostvarivanje prava, pokreće zakonski zastupnik djeteta ili organ starateljstva.

– Do potpunog namirenja potraživanja od obveznika izdržavanja, odbit će mu se izdavanje putne isprave, odnosno putna isprava će se oduzeti. Osnivanje novog Fonda, s posebnom namjenom po ovom osjetljivom društvenom pitanju, jasno nas opredjeljuje da se uhvatimo u koštac s nesavjesnim zakonskim dužnicima, kada je u pitanju uzdržavanje djece – priopćeno je iz resornog ministarstva, prenosi GP Maljevac.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 22:12