StoryEditor

Roditelji traže reviziju mjera: Nastava u školi, bez grupa...

Piše D  /  29.01.2021., 10:01h

Udruga roditelja Naša djeca 2014 i Sindikat učitelja HNŽ-a od Vlade HNŽ-a i Ministarstva obrazovanja traže reviziju mjera u nastavnom procesu.

‘‘Predstavnici Udruge roditelja Naša djeca 2014 i Sindikata učitelja HNŽ-a održali su sastanak u srijedu, 27. 1. 2021. godine, s ciljem definiranja zahtjeva za reviziju mjera za provedbu nastavnog procesa u osnovnim školama na području HNŽ-a. Naime, zadnjih mjesec dana svakodnevno bilježimo pad broja i udjela pozitivnih na COVID-19 te hospitaliziranih i umrlih od navedene bolesti što su ohrabrujuće vijesti kako za cjelokupnu populaciju tako i za djecu u osnovnim školama, njihove roditelje i nastavnike‘‘, navode u priopćenju iz Udruge Naša djeca.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju i činjenicu da nije zabilježeno njezino pogoršanje ni nakon dva tjedna od povratka značajnog broja učenika u školske klupe, predstavnici Udruge i Sindikata predložili su reviziju postojećih mjera u cilju poboljšanja i normalizacije nastavnog procesa.

Roditelji i učitelji traže da se nastava održava u školi, bez podjele djece na grupe i online nastave. Traže da se korigira trajanje sata od 30 minuta, te da se ukine ograničenje za broj sati provedenih u školi, tako da se nastava u potpunosti izvodi u školi. Roditelji i učitelji traže ponovno uvođenje velikog odmora, a zadržavanje preporuke da učenici tijekom malog odmora ne napuštaju učionicu.

‘‘Predstavnici Udruge i Sindikata predlažu provedbu navedenih mjera u probnom periodu od mjesec dana, odnosno 1. 2. – 1. 3. 2021. godine, te na osnovu evaluacije epidemiološke situacije po isteku probnog perioda donošenje odluke o daljnjim mjerama. Iskreno se nadamo da ćete naš zajednički prijedlog ocijeniti opravdanim i konstruktivnim i podržati nas u želji da svi skupa osiguramo NAŠOJ DJECI normalniji, uspješniji i sretniji nastavak ove školske godine. ‘‘, naveli su u priopćenju.

Inače, na sjednici Skupštine HNŽ-a zatražena je, između ostalih i inicijativa za žurno ublažavanje ili ukidanje mjera u obrazovanju. Nedavno smo pisali kako se predstavnici sindikata Slavko Lauš i Omer Tipura nadaju vraćanju učenika na nastavu u trajanju od 45 minuta.

‘‘Ako negdje nema prostora za distancu od dva metra, ako treba može se napraviti pregrada u klupama. To bi bilo u interesu djece, obrazovanja i učitelja, jer učitelji koji rade u skupinama i imaju preko osamnaest učenika, oni su premoreni. Ja mislim da i njih treba rasteretiti, a da ne govorim o našoj djeci kojima treba socijalni efekt, jer nije bitno djecu samo obrazovati, njih je bitno i odgajati i da se odgajaju i obrazuju u socijalnoj sigurnosti, a to mogu ponuditi škole kako su formirane od pamtivijeka‘‘, rekao je ranije Lauš za Bljesak.info.

‘‘Možemo opravdano tražiti da se djeca vrate u klupe i da časovi traju 45 minuta. Ne možemo da kažemo rok, to je najveća prepreka i donositeljima odluka, mi ćemo poštovati i struku ali borit ćemo se da se što prije realizuje da djeca krenu u učionice i da časovi traju kao i prije epidemije‘‘, kazao je Tipura za Bljesak.info.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:35