StoryEditor

Roditelji preminule Nore Šitum moraju platiti gotovo 200 tisuća kuna sudskih troškova

Piše D  /  13.10.2017., 09:10h

Ivica Šitum i Đana Atanasovska, roditelji preminule djevojčice Nore, morat će platiti gotovo 200 tisuća kuna zbog izgubljene tužbe, prenosi Večernji list,

Šitum je na svojoj Facebook stranici objavio kako su ovršeni za 200 tisuća kuna sudskih troškova. - Evo upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete. Ovršeni smo za 200 000 kn sudskih troškova. Hvala sudovima u NG i Slavonskom Brodu na uspješnoj suradnji sa organiziranim kriminalom - napisao je Šitum na Facebooku.

Vrhovni sud donio je odluku u korist udruge Hrabro dijete još prije više od dvije godine, a udruga je tek jučer pokrenula ovrhu.  Vrhovni sud je početkom siječnja 2015. godine odlučio da će s više od 4 milijuna kuna od humanitarne akcije za Noru Šitum do daljnjeg raspolagati udruga ‘Hrabro dijete‘. Sud je prihvatio stajalište Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji je dobio tužbeni zahtjev Đane Atanasovske i Ivice Šituma koji su tražili isplatu 4,39 milijuna kuna plus kamate. U obrazloženju se navodi kako sredstva ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva.

Strašni lav Nora

Petogodišnjoj Nori Šitum 2010. dijagnosticirana je akutna limfoblastična leukemija. Kako djevojčici nisu mogli pomoći u Hrvatskoj, njeni roditelji učinili su sve što su mogli kako bi spasili svoje dijete. Na liječenje su je odveli u Ameriku, a Norin slučaj ujedinio je Hrvatsku. Novac za odlazak u Ameriku i liječenje djevojčice skupljen je u kratkom roku. U samo tjedan dana prikupljeno je gotovo milijun dolara.

Njihova djevojčica nažalost nije uspjela. U Americi je izgubila bitku za život, a Đana Atanasovska i Ivica Šitum po povratku u Hrvatsku odlučili su novcem koji je prikupljen za liječenje njihova djeteta pomoći drugoj djeci.

Prikupljeni novac je – nestao

Udruzi “Hrabro dijete”, preko koje je novac prikupljan, uputili su upit o iznosu koji je preostao, ali odgovor nisu dobili, tek neprecizne i različite podatke o preostalom novcu.

Četiri godine roditelji “strašnog lava” Nore Šitum borili su se za informaciju o tome što se dogodilo s novcem koji je prikupljen za liječenje njihove kćeri. Htjeli su ga preusmjeriti na pomaganje drugoj djeci koja boluju od malignih bolesti i njihovim obiteljima, a u toj namjeri prošli su pravi medijski i pravni pakao.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:55