Article_Top_970x250

Roditelji izvukli djecu iz škole zbog vjeronauka: Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor

zagreb

Roditelji izvukli djecu iz škole zbog vjeronauka: Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor

ruj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Ilustracija)

Roditelji učenika 6.razreda koji ne pohađaju vjeronauk u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića jutros su u dogovoru izvukli svoju djecu iz škole tijekom trajanja blok-sata vjeronauka.

- Sada smo to napravili iz bunta, kao gestu. No nije poanta da mi trošimo svoje radno vrijeme i vodimo djecu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju vjeronauk - kazala je Kristina Ercegović, mama jednog od šestaša koji ne pohađa vjeronauk za Telegram.

Naime, u razredu njezina sina čak četvrtina učenika od njih 28 ne ide na vjeronauk te je ove godine pitanje vjeronauka usred rasporeda riješeno na zanimljiv način. Razrednik im je rekao da za vrijeme vjeronauka moraju ostati u razredu u zadnjem redu sa slušalicama na ušima.

Ercegović navodi kako prijašnjih godina su djeca bila zbrinuta ako je vjeronauk bio usred rasporeda. 

- Otpratili bi ih u knjižnicu, tamo su mogli pisati zadaću, prošetati i nije bilo nikakvog problema. Oni moraju zbrinuti djecu, a sada to neće zbog korone, koja im je izgovor za kršenje prava - navodi i nadodaje kako je njoj svejedno hoće li djeca biti u knjižnici ili na igralištu. 

Njoj i drugim roditeljima nije u redu da djecu zadržavaju u razredu za vrijeme vjeronauka i kažu im da stave slušalice. Njima je rekao razrednik da on shvaća njihov problem, međutim on ne može ništa i da se trebaju javiti ravnatelju. 

Zabrinuti roditelji su pak moguće rješenje predložili da se vjeronauk organizira online.  - Ako smo u lockdownu četiri mjeseca imali sve online, zašto ne bi vjeronauk bio online - pita se Ercegović i navodi: - Mi smo sekularna država, imamo pravo na izbor, uostalom, to je izborni predmet koji jedini, eto, baš mora biti usred rasporeda

Dnevnik.ba