StoryEditor
još u grčkim zatvorima

Roditelji Boysa: "Naši dečki nisu ubojice. Plenkoviću, što znači ova tvoja izjava?"

Piše desk  /  09.11.2023., 10:30h

Predstavnici obitelji navijača Dinama već tri mjeseca pritvorenih u grčkim zatvorima nakon nereda u Ateni danas su kritizirali premijera Andreja Plenkovića jer im ne odgovara na upite niti prima na sastanak, upitavši ga i što je mislio kad je nedavno rekao da će "uskoro" stići dobre vijesti.

Navijači Dinama uhićeni su u kolovozu u Ateni, na gostovanju koje je UEFA ranije zabranila. U neredima uoči potom otkazane utakmice s AEK-om u ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su prenijeli kako je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhićenih hrvatskih državljana, no njih 102 još uvijek se nalazi u grčkim zatvorima, više od tri mjeseca, prenosi Index.

Plenković je početkom mjeseca najavio "dobre vijesti" za navijače koje će se "uskoro objaviti", ne otkrivši više detalja. Premijer je tada rekao da o toj temi gotovo svaka dva tjedna razgovara s grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Predstavnici obitelji pritvorenih navijača su se obratili medijima pred Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom, upitavši Plenkovića na "što je konkretno mislio kada je u dva navrata" govorio o dobrim vijestima. "Što za premijera znači ‘uskoro‘, s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima?" upitala je Marina Kos koja je govorila ispred pedesetak okupljenih članova obitelji navijača.

"Strepimo nad sudbinom svih tih dečki"

Naglasila je kako se oni već nekoliko dana pitaju na čemu se temelji optimizam premijera "oko ove iznimno osjetljive situacije", dodavši da više od stotinu obitelji svakodnevno "strepi nad sudbinom svih tih dečki".

One premijeru zamjeraju što ne odgovara na njihove upite niti ih prima na sastanak na kojem bi mogli razgovarati o tome što "hrvatska vlast, ne miješajući se u neovisnost grčke sudbene vlasti, može učiniti za naše državljane". Istodobno im Plenković šalje poruke putem medija, dodali su. 

"Nama trenutno ostaje tek povjerenje u odvjetnički tim u Grčkoj te nada i pouzdanje da nitko neće odgovarati za nešto za što nije odgovoran ni kriv, kao što se dogodilo pokojnom kapetanu Laptalu", rekla je Kos, referirajući se na Krista Laptala, pomorskog kapetana koji je 2008. optužen za šverc narkotika, pa pušten nakon 16 mjeseci u grčkom zatvoru jer su se sumnje pokazale neutemeljenima.

"Naši dečki nisu ni ubojice, ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih", zaključili su predstavnici obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa koji nisu bili otvoreni za pitanja novinara.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 13:35