Article_Top_970x250

Rodilja u UKC-u Tuzla preminula od posljedica sepse

crna kronika

Rodilja u UKC-u Tuzla preminula od posljedica sepse

ožu 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Dvadesetogodišnja rodilja B. I. iz Srebrenika preminula je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli usljed septičnog šoka, a koji je, vjerojatno, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A. Ovo je pokazao nalaz obdukcije koja je urađena po nalogu Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Kako su naveli iz Tužiteljstva TK, u nalazu i mišljenju vještaka obducenta, a vezano za uzroke smrti dvadesetogodišnje rodilje koja je preminula 9. ožujka 2020. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u Tuzla,  navedeno je da je smrt nastupila usljed septičnog šoka, a koji je, vjerojatno, posljedica infekcije piogenim streptokokom grupe A, piše klix.ba.

"Tužiteljstvo je odmah, na osnovi izjave muža preminule, formiralo predmet te je u suradnji s MUP-om TK izuzeta sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na dvadesetogodišnjakinju. Poduzimaju se sve potrebne istražne radnje te će biti izdane naredbe za sva potrebna medicinska vještačenja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se vezuju za smrt rodilje. Također će se saslušati sve osobe koje imaju neposredna ili posredna saznanja o ovom događaju", kazao je glasnogovornik Tužiteljstva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, slučaj je Tužiteljstvu TK prijavio E. I., suprug preminule rodilje, a informacija o smrti pacijentice podignula je na noge zaposlenike UKC-a u Tuzli.

Menadžment ove zdravstvene ustanove izdao je naredbu na osnovi koje je formiran stručni tim koji utvrđuje sve okolnosti koje su dovele do fatalnog ishoda jednog porođaja, kao i eventualne odgovornosti liječnik.

Menadžment ove zdravstvene ustanove ukazao je i na kaotično stanje koje vlada u Klinici za ginekologiju i akušerstvo već 30 godina, zbog čega se ovaj odjel nalazi na lošem glasu u Tuzlanskom kantonu.

Dnevnik.ba