Article_Top_970x250

Robert Prosinečki ostaje izbornik nogometne reprezentacije BiH

službena potvrda

Robert Prosinečki ostaje izbornik nogometne reprezentacije BiH

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iako se nakon poraza protiv Grčke (2-1) govorilo kako bi Prosinečki opet mogao odstupiti s mjesta izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine, stigla je službena potvrda iz saveza kako se to neće dogoditi.

Nakon mnogih nagađanja stigla je i službena potvrda - Robert Prosinečki (50) ostaje izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine! Iz nogometnog Saveza BiH poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Na danas održanoj sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH u Sarajevu, razmatrani dosadašnji rezultati „A“ selekcije u kvalifikacijskim utakmicama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Posebna pažnja je posvećena analizi rada stručnog stožera, kao i rezultatima u kvalifikacijskim utakmicama „A“ selekcije protiv reprezentacija Finske i Grčke. Prošlog mjeseca Izvršni odbor NS/FS BiH, je na sjednici održanoj 10.09.2019. godine, donio jednoglasnu odluku kojom je dao punu podršku izborniku Robertu Prosinečkom u daljem radu. Analize koje su tada dostavljene od strane Tehničkog odbora su pokazale da su šanse za direktan plasman na EURO 2020. minimalne. Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NS/FS BiH je dao zadatak izborniku i stručnom stožeru da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u ožujku 2020. godine. Poduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za ciklus kvalifikacija u listopadu, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je došla utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou dvije utakmice u tri dana.

Popularni "Žuti" je u siječnju prošle godine imenovan za izbornika reprezentacije BiH i vrlo uspješno ju je vodio u Ligi nacija te čak izborio i plasman u elitni razred, što je  polučilo  pravu nogometnu euforiju kod navijača BiH.

Nevolje su nastale u kvalifikacijama za EURO 2020. godine. Neočekivani gostujući porazi od Finske i Armenije praktično su uništili sve šanse da BiH zauzme jedno od prva dva mjesta u skupini koja izravno vode na EURO, pa je  Prosinečki odmah nakon loše igre i poniženja u Erevanu podnio ostavku.

Na nagovor čelnika Nogometnoga saveza, koji nisu prihvatili ostavku, prihvatio je voditi momčad i u preostalim utakmicama, pa je sve do susreta u Ateni s Grčkom u utorak, još bilo nekih izgleda za osvajanje drugoga mjesta. Porazom 1-2 u zadnjim sekundama susreta te su nade nestale.   

Reprezentacija BiH do kraja kvalifikacija mora odigrati još dva susreta, 15. studenoga dočekuje Italiju, a tri dana potom gostuje u Lihtenštajnu. Ipak, plasman na EURO može izboriti kroz dodatne kvalifikacije koje su izborene kroz Ligu nacija. No, prije toga u kvalifikacijskoj skupini moraju osvojiti treće mjesto za što imaju objektivne šanse. 

Dnevnik.ba