StoryEditor

Rješenje za Mostar mora biti rješenje i za Travnik, Bugojno...

Piše D  /  07.11.2019., 10:11h

Današnji sastanak čelnika najjačih stranaka u Bošnjaka i Hrvata posebno se očekivao u kontekstu izbora u Mostaru i nedavne presude Suda u Strasbourgu. Dragan Čović i Bakir Izetbegović nisu ponudili konkretan odgovor ni na jednu temu, a naši komentatori smatraju da su izbori u gradu na Neretvi neizvjesni kao i ranije.

Za izbore u Mostaru Izetbegović je konkretno kazao da SDA rješenje vidi u zakonu na federalnom nivou, ali da je generalno to pitanje opterećeno nepovjerenjem te da će biti potrebni posebno zaštitni mehanizmi.

 

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, komentirajući sastanak dva lidera za Klix.ba kaže kako dogovor o mostarskoj luđačkoj košulji, uređenju koje je presedan u BiH, a vjerojatno i svjetskim okvirima, je po njemu moguće postići samo sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva i preuređenjem ovoga grada.

"Ako se u Mostaru postavlja opravdanim pitanje strahova Bošnjaka od preglasavanja i dominacije Hrvata, zašto takvo rješenje ne primijeniti u Travniku, Bugojnu, Banja Luci, gdje Hrvati imaju jednake frustracije i strahove. S druge pak strane Mostar doslovno sada ima dvodomni parlament sa svim elementima zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ne postoji nikakav način da Hrvati preglasaju Bošnjake i izaberu im političke predstavnike, dok kakvog li apsurda, takvo se što Hrvatima dogodi s nametanjem Željka Komšića ili ‘wannabe‘ Hrvata Edima Fejzića i Anela Šahinovića u Domu naroda", kaže Krešić.

On smatra kako je potrebno utvrditi načela, a za njega su legitimni i zahtjevi za posebnim režimom u Mostaru, ali minimum političke korektnosti zahtijeva da i bh. Hrvati imaju mogućnost birati svoje predstavnike na višim nivoima.

 

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini HNŽ, za ovaj portal kaže kako umjesto da Izetbegović i Čović daju odgovore što je sa pronevjerenim milijunima od kolektora, kad ce izmjestiti deponiju smrti (Uborak, op.a.), kad ce odgovarati lopovi za Aluminij i druge uništene tvornice u Hercegovini, te gdje su otišli milijuni iz gradskog proračuna koje udruženo krčme, dva samozvana "narodna" lidera opet prodaju priču o navodnoj brizi za narod i nekoj njihovoj sadašnjoj ili budućoj dogovorenoj suradnji i fingiranoj sukobljenosti.

"Pri tome samo malo ranije, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da neće dozvoliti da entiteti naređuju državi, pri tome zaboravljajući da je SDA pristala na mehanizam koordinacije koji je trajno dao mogućnost entitetima pa čak i kžupanijama da blokiraju procese i naređuju državi. Sastanak SDA i HDZ je još jednom potvrdio da Grad Mostar i njegovi građani nisu nikakva crna rupa. Crna rupa su SDA i HDZ i njihovi lideri. Te dvije crne rupe godinama usisavaju proračun Grada Mostara i entiteta FBiH, sa sobom povlačeći svaku nadu u bolje sutra, a građanima uporno prodaju lažnu priču o patriotizmu, višim interesima i visokoj politici kao čisti paravan tenderskih pljački i osobnog bogaćenja", smatra Žuljević.

Njihove isprazne fraze i paradiranje sa današnjeg sastanka, nastavlja on, nisu ništa novo, ali je sigurno da su građani siti takvih njihovih predstava.

"Vjerujem da bi Mostarci najlakše došli do rješenja svojih problema ako bi ih SDA i HDZ ostavili na miru i prepustili im da sami vode svoj grad, što je suština presude suda u Strasbourgu. Posljednja presuda je u stvari presuda protiv nastavka aktualne anticivilizacijske politike SDA i HDZ, tj. blokiranja izbora u Mostaru zarad klijentelističkog krčmljenja proračuna od strane njihovih stranačkih elita", zaključio je Žuljević.

 

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH i zastupnik u Skupštini HNŽ, za Klix.ba da svi moramo biti realni, do izbora u Mostaru neće doći bez utjecaja međunarodne zajednice.

"Moja procjena je da će se uraditi pritisak na Ustavni sud da nađe rješenje. Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim, pa će se sve prebaciti na Središnje izborno povjerenstvo koje će, kao i u slučaju prošlih Općih izbora, donijeti privremeno, ali trajno rješenje. Budemo li iščekivali bilo kakav pozitivan ishod razgovora SDA i HDZ-a, osim naravno pozitivne kemije i atmosfere, značilo bi kako smo slijepo naivne osobe. HDZ spominje rješenje u vidu paketa, koje je uistinu i jedino moguće pravno rješenje, ali na što SDA nikada neće pristati. SDA spominje federalni izborni zakon što je ustavna besmislica, jer izborni zakon se donosi u državnom Parlamentu", izjavio je Raguž.

Dodaje kako se ovako vrtimo u krug od 2008. godine i nastavit ćemo se vrtjeti i dalje, jer ovaj status quo ide u korist obadvije stranke.

"Raspolažu svim proračunskim sredstvima bez ikakvog mehanizma kontrole. Nije im u interesu nalaženje rješenja. Što se tiče odnosa dviju stranaka i najave zajedničkog nastupa na lokalnim izborima, Dragan Čović je nedavno izjavio kako će stranke HNS-a ići zajedno na lokalne izbore. Sada se najavljuje zajednički nastup sa SDA. Ne znam znači li to da SDA postaje dio HNS-a, no, nadam se samo da će ovo spriječiti kung-fu poteze mladih SDA lavova, kako im Izetbegović tepa, na biračkim mjestima", zaključio je Raguž.

Podsjećamo, Mostarci su 2008. godine posljednji put birali svoju lokalnu vlast jer je Ustavni sud 2010. godine takve izbore proglasio neustavnim. Sud u Strasbourgu je 29. listopada ove godine donio presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.

Naložio je da izmijeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti ove presude. Također, Europski sud je konstatirao da Ustavni sud BiH ima ovlasti da sam uspostavi privremeno rješenje.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:21