StoryEditor

"Rješenje o rušenju kamenog križa nema nikakve zakonske ni pravne osnove, žalit ćemo se..."

Piše D  /  16.02.2020., 08:02h

„Radi se o tome da je Federalna uprava za inspekcijske poslove u najkraćem mogućem roku poslala inspektora u Stolac. Federalni inspektor uopće na teren nije došao zbog postaja križnoga puta, koje trebamo raditi sukladno zakonu, već se vratio na predmet iz 2004. godine i naložio da mi uklonimo križ“, rekao je Bošković

On pojašnjava da Općina Stolac nije vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen predmetni kameni križ, a što je vidljivo i iz rješenja o proglašenju stolačkog “Starog grada” nacionalnim spomenikom.

„Njegovo rješenje naloženo je nama kao vlasnicima, međutim mi nismo stvarni vlasnici toga prostora i to je razvidno iz rješenja o proglašenju Staroga grada nacionalnim spomenikom, isto tako i iz mjera koje treba poduzeti Federalna vlada“, rekao je Bošković.

Na križu i komornom oltaru ispisane su uvredljive poruke upućene Hrvatima

Sugovornik HMS-a kaže da rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove nema ni pravno ni zakonsko uporište.

-Ovo rješenje nema nikakvog ni pravnog ni zakonskog uporišta, mi ćemo se na njega žaliti i u konačnici ga oboriti, kaže Bošković.

Stolački načelnik drži da iza ovakvog rješenja ne stoji nikakav zakonski okvir, nego se radi o političkom pitanju.

„Iza ovoga stoji politika. Jasno je koja je kampanja bila i jasno je na koji način je inspektor to uradio. Isto tako, jasno je da inspektor za sve ono što je bespravno izgrađeno od strane Islamske zajednice još do danas nije izašao na teren i to utvrdio“, rekao je Bošković.

Ovaj slučaj smatra pritiskom na Hrvate i katolike u Stocu, kako bi popustili oko projekta izgradnje Križnoga puta, naglašavajući da se približavaju listopadski lokalni izbori.

-Oni su 2017. godine poraženi pred međunarodnom zajednicom i pred cijelim svijetom. Pokazalo se da su cijelo vrijeme lagali i pripremali se za prekid izbora 2016. godine, a 2017. su izgubili. Jedini način da se to malo podigne je preko križeva i vjerskih objekata, rekao je Bošković za HMS, dodavši da se otkrilo pravo lice Islamske zajednice koja je, kako kaže, stajala iza projekta 2016. i 2017., a očito stoji i iza lokalnih izbora 2020. godine.

Podsjećamo, u rješenju o rušenju, načelniku Stoca je ostavljen rok od 30 dana da ukloni križ te stvari vrati u prvobitno stanje. Ukoliko se ne postupi prema tome nalogu, federalne vlasti će same angažirati tvrtku koja će srušiti križ i postaje o trošku općine Stolac, precizira se u rješenju.

Treba napomenuti i da su u ovome gradu česte međunacionalne napetosti, te su 2016. godine prekinuti izbori nakon nasilja kojega su izazvali aktivisti bošnjačkih stranaka.
Zbog toga je nedavno glavnim vinovnicima ovih izgreda Općinski sud u Čapljini izrekao nepravomoćne presude od ukupno 4,2 godine zatvora.

Dvije godine zatvora izrečeno je lokalnom čelniku Stranke demokratske akcije Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću iz SDP-a godinu i četiri mjeseca, a aktivistu Ahmetu Ljuboviću deset mjeseci zatvora.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:13