StoryEditor
UTJECAJ RUSIJE NA BALKANU SLABI

Ristić za Dnevnik.ba: Od podizanja nove ‘željezne zavjese‘ u Europi bh. Hrvati mogli bi imati koristi

Piše G. Lujanović  /  01.03.2022., 12:51h
Sada, kada utjecaj Rusije u BiH nestaje, mogli bismo dobiti traženje savezništva u obrnutom smjeru – Srbi u BiH mogli bi tražiti savezništvo s Hrvatima i asistenciju Zagreba u obrani svojih interesa, rekao je za Dnevnik.ba Borislav Ristić, vanjskopolitički novinar i kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista.

Ristić dodaje i da, iako još uvijek ne znamo kako će završiti Putinova ratna avantura u Ukrajini, očito je da je jedna od direktnih posljedica podizanje nove Željezne zavjese u Europi.

“To će neminovno oslabiti utjecaj Rusije, kako u EU, tako i na Balkanu. U tom kontekstu gledano, mislim da je to dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu, jer znamo kako Rusija svoj utjecaj ostvaruje uglavnom kroz izazivanje nestabilnosti, budući nema resursa za provođenje neke pozitivne agende“, izjavio je Ristić.

To bi, dodaje, moglo i dramatično promijeniti i status Hrvata u BiH, koji su dosad svoje interese pokušavali često braniti i kroz traženje podrške Dodika, a onda i Moskve iza čega je bilo više štete nego koristi.

“Sad se otvara prostor za igru u suprotnom smjeru. Sada, kada taj utjecaj Rusije nestaje, mogli bismo dobiti traženje savezništva u obrnutom smjeru. Sada bi Srbi u BiH mogli tražiti savezništvo s Hrvatima i asistenciju Zagreba kako bi obraniti svoje interese, što mi se čini kao puno pozitivnije i kreativnije rješenje, jer Zagreb predstavlja nezaobilaznu stanicu ka europskom rješenju i civiliziranom razrješavanju bosanskog čvora“, rekao je Ristić za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:33