StoryEditor
britanski premijer

Rishi Sunak razmatra da na još dvije godine zamrzne inozemnu pomoć

Piše hina  /  29.10.2022., 13:49h

Britanski izdaci na inozemnu pomoć iznose 0.5 posto nacionalnog dohotka.

Novi britanski premijer Rishi Sunak razmatra zamrzavanje proračuna za inozemnu pomoć na dodatne dvije godine, izvijestio je Telegraph pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Britanski izdaci na inozemnu pomoć iznose 0.5 posto nacionalnog dohotka. Vlada je srezala izdatke inozemne pomoći prije dvije godine, kako se zemlja nosi s velikim pritiskom na javne financije zbog pandemije koronavirusa.

"Sve odluke o potrošnji razmotrit će se u krugu premijera i kancelara u jesenjem izvješću", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva financija.

Sunak, koji je bio ministar financija u to vrijeme, rekao je prošle godine da bi se inozemna potrošnja trebala vratiti na 0.7 posto ekonomskih rashoda do 2024-2025.

Međutim, prema izvješću Telegrapha, dužnosnici sada razmatraju da se produži zamrzavanje inozemne pomoći na još dvije godine, do 2026-2027.

U izvješću je navedeno da postoji prostor za dublje rezove s opcijom fiksiranja potrošnje za inozemnu pomoć s inflacijom na tri godine u budućnosti.

Izvješće dolazi u vrijeme kad vlada izrađuje nacrt rezanja troškova potrošnje i otkazuje porezne rezove u vrijeme kad rastući troškovi hipoteka, hrane, goriva i grijanja cijede budžete mnogih kućanstava.

Dnevnik.ba

11. srpanj 2024 02:43