StoryEditor
Mordaunt povukla kandidaturu

Rishi Sunak postat će novi britanski premijer

Piše desk  /  24.10.2022., 15:28h

Ako bude izabran, Sunak će biti prvi premijer indijskog podrijetla u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak preuzima dužnost britanskog premijera u iznimno teškom trenutku za britansko gospodarstvo, javlja BBC.

Britanska ministrica Penny Mordaunt povukla je kandidaturu za čelnicu Konzervativne stranke, što znači će premijer postati Rishi Sunak, svega sedam tjedana nakon što je izgubio od Liz Truss. Sunak bi trebao postati prvi britansko-azijski premijer Ujedinjenog Kraljevstva, a dužnost će preuzeti dok se Britanija suočava s golemim gospodarskim izazovima.

Rishi Sunak postat će novi britanski premijer i zahvaljujući povlačenju bivšeg premijera Borisa Johnsona iz utrke. Johnson je u nedjelju rekao da prednost daje jedinstvu zemlje i Konzervativne stranke, iako ima dovoljnu potporu da uđe u finale.

Bivši premijer do nedjelje je osigurao javnu potporu nešto manje od 60 konzervativnih zastupnika, a Sunak gotovo 150.

Ako bude potvrđen, on bi zamijenio Truss koja je bila prisiljena podnijeti ostavku nakon što je pokrenula gospodarski program koji je izazvao previranja na financijskim tržištima.

Sunak je prvi put na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar financija pod Johnsonom upravo kad je pandemija covida-19 stigla u Britaniju.

Ako bude izabran, Sunak će biti prvi premijer indijskog podrijetla u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:00