StoryEditor
"The Unstoppables"

Rimac u dokumentarcu CNCB-ja o djetinjstvu: Jako su me zlostavljali u školi, nisam nikome govorio o tome

Piše desk  /  14.12.2021., 11:31h
Dokumentarni film The Unstoppables američke TV kuće CNBC donosi priču o "tri nezaustavljiva svjetska poduzetnika s različitih strana svijeta koji stvaraju bolju i održiviju budućnost kroz tehnologiju, inovaciju i stvaranje dugoročne vrijednosti".

Ta tri poduzetnika su Mate Rimac, korejski poduzetnik Seo Jung-jin, osnivač biofarmaceutske kompanije Celltrion Group, te Carla Walker-Miller, osnivačica energetske kompanije Walker-Miller Energy Services. 

U dokumentarcu njih troje dijele svoja iskustva i vrijedne lekcije o tome kako ostati odlučan u nevolji i kako ideju pretvoriti u uspješan posao.

Svetu Nedelju i najsuvremeniji proizvodni pogon u Hrvatskoj posjetila je Nicki Shields, CNN-ova novinarka i voditeljica BBC-jeve utrke Formule E, koja je razgovarala s Rimcem.

Rimac je novinarku proveo kroz proizvodnju te joj objasnio kako nastaju njegovi hiperautomobili. "Stvaranje automobila je veoma komplicirano", rekao joj je Rimac.

"Kažu da ti se posao potpuno promijeni svaki put kad se podupla. Ja vjerojatno sad vodim deset različitih poslova. Mislim da je uspjeh što još uvijek postojimo jer su na početku sve šanse bile protiv nas", našalio se Mate pa progovorio i o svom djetinjstvu.

"Sjećam se da sam došao u Njemačku i odjednom su posvuda bili svi ti automobili. Bio sam poput spužve, upijao sam sve što sam mogao saznati o tim automobilima", rekao je.

Otkrio je i da je doživio bullying tijekom obrazovanja.

"Jako su me zlostavljali, ali nisam nikome govorio o tome jer sam mislio da će me napadati samo još više. Nisam bio odličan učenik, ali mom profesoru se sviđalo to što radim, pogotovo u tim predmetima gdje smo stvarno nešto izrađivali. Dao mi je samopouzdanje i pružio mnogo iskustva... Mislim da bez njega kompanija danas ne bi postojala", rekao je.

Novinarka se nakon toga sastala i s profesorom Ivanom Vlainićem, koji je imao veliki utjecaj na Matu. On ju je proveo po Matinoj staroj predavaonici. "Na početku nije imao mnogo samopouzdanja, no bio je veoma inovativan", rekao je profesor te se prisjetio da mu je Mate rekao da ne misli da je dovoljno dobar. 

"Rekao sam mu - nisi dovoljno dobar, najbolji si", prisjetio se Vlainić te dodao da se mnogi njegovi učenici danas ugledaju na Matu.

Rimac je na kraju novinarku odveo u vožnju Neverom. "Svaki put kad idem na testnu vožnju, inženjeri se hvataju za glavu jer znaju da ću se vratiti s popisom od 50 stvari na kojima mislim da treba raditi. Volim auto testirati puno ekstremnije nego što bi bilo koji kupac jer želim osjetiti može li se nešto popraviti", objasnio joj je.

Progovorio je i o kampusu.

"Prije osam godina sam se vozio biciklom i naišao na dvorac. Pomislio sam 'Wow, kako lijep dvorac, zašto ga nitko ne koristi?' Tad nas je bilo deset, a sad planiramo za 2500 ljudi", rekao je.

"Svi su mi govorili da je nemoguće stvoriti automobil u Hrvatskoj jer tu nema automobilske industrije, nisam mogao zaposliti nikoga tko je ranije radio nešto barem približno slično onome što sam ja pokušavao učiniti... Ali ima tu i nešto patriotski, to stavljanje Hrvatske na mapu - da se high-tech može odvijati na ovakvom mjestu i da možemo globalno konkurirati odavde, gdje nitko nije mogao ni pomisliti da bi se mogli raditi najbolji električni automobili na svijetu", rekao je Mate. 

"Svima u Hrvatskoj jasno je što Mate Rimac znači za našu zemlju. No možda nije svima jasno koliko je Rimac doista važan u globalnim okvirima. On čini Hrvatsku vrlo bitnom na međunarodnoj karti inovatora poduzetnika. Ponosni smo što je upravo on jedan od pobjednika hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine te član neovisnog žirija", istaknuo je Berislav Horvat, country managing partner konzultantsko-revizorske tvrtke EY Hrvatska. Tvrtka EY je sudjelovala u stvaranju dokumentarca.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:50