Article_Top_970x250

Rijeke Spreča i Gribaja izlile se iz korita, aktivirana tri klizišta

kalesija

Rijeke Spreča i Gribaja izlile se iz korita, aktivirana tri klizišta

lip 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rijeka Spreča izlila se na poljoprivrednom zemljištu, ali većih problema za sada nema.

Kiša na području općine Kalesija stvorila je nove probleme za stanovništvo. Rijeka Gribaja u Tojšićima se izlila iz korita na dijelu kod pijace, gdje je voda presjekla i putnu komunikaciju za desetak stambenih objekata, priopćeno je iz Službe za informiranje Općine Kalesija, prenosi Fena.

Kako se navodi u priopćenju, taj problem je godinama prisutan u Tojšićima.

- Pojedini mještani su svoje stambene i pomoćne objekte napravili u samim riječnim koritima, čime su spriječili normalan protok vode. Tu je i problem nelegalno sagrađenih mostova koji su suzili riječna korita i onda sa Majevice kada bujične vode naiđu voda nema normalan protok - kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Istakao je da je Općina Kalesija uradila projekt uređenja korita rijeke Gribaje koji podrazumijeva rušenje nelegalnih mostova i izgradnju adekvatnog mosta koji bi koristio svim mještanima čime bi se spriječile poplave u budućnosti.

Rijeka Spreča izlila se na poljoprivrednom zemljištu, ali većih problema za sada nema, priopćeno je.

Također, načelnik je istaknuo da je došlo i do aktiviranja tri klizišta u Mahmutovićima, Hrasnu Gornjem i Petrovicama.

Ekipa Civilne zaštite zajedno sa JP "Vodovod i kanalizacija" danas su uspjeli sanirati klizište u Mahmutovićima koje je ugrozilo lokalni put, a sutra bi trebala početi sanacija ostala dva klizišta.

Dnevnik.ba

Tagovi: