StoryEditor

Riječki svećenik protiv cjepiva: "Korištene su stanice abortirane djece"

Piše D  /  12.12.2020., 08:12h

Iličić na svojoj Facebook stranici, gdje ga prati više od 72.000 ljudi, komentira Pfizerovo i Oxfordovo cjepivo te ističe da je prvo vrlo opasno primiti, dok za drugo otvoreno poziva "vjernike i ljude dobre volje koji poštuju život od začeća" da se njime ne cijepe.

Na početku kaže da svoje stavove o cjepivu i cijepljenju ne daje kao svećenik, nego i kao farmaceut. Iličić je prethodno završio Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. 

Spominje stanice abortirane djece

Iličić, nadalje, spominje izradu nekih cjepiva te tvrdi da su neka "povezana sa stanicama iz abortirane djece". Riječki svećenik kaže da nije siguran je li Pfizerovo cjepivo povezano sa stanicama abortirane djece, ali za Oxfordovo tvrdi da jest te poziva ljude da ne uzimaju to cjepivo, čak i kad bi ono bilo sigurno.

Njegov video je u manje od 24 sata sakupio preko 6.5 tisuća interakcija, a pogledalo ga je preko 240 tisuća ljudi. Njih 3.8 tisuća ga je i podijelilo. 

Stigla reakcija, drugi svećenik ga kritizirao i pozvao ljude da se cijepe

Reakciju na Iličićev video u kojem ljude poziva da se ne cijepe protiv korone objavio je Marino Ninčević, svećenik iz Zadra, teolog, znanstvenik, profesor i misionar. On je na svom Facebooku napisao da pojedini svećenici preko društvenih mreža neodgovorno i neutemeljeno pozivaju ljude da se ne cijepe.

"Dok se cijeli svijet pita koliko će pandemija koronavirusa trajati i kakve će posljedice imati za naše društvo i za naš život, pojedini svećenici, preko društvenih mreža, neodgovorno i neutemeljeno pozivaju ljude da se ne cijepe, jer se navodno za proizvodnju cjepiva koriste stanice pobačenih fetusa. Na taj način ne samo da zbunjuju, manipuliraju i obmanjuju ljude jer iskrivljuju i krivo interpretiraju nauk Crkve na kojega se pozivaju, nego i dovode u opasnost živote i zdravlje mnogih.

Papinska akademija za život 2017. godine izjavila je da se „sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti čiste savjesti te da uporaba takvih cjepiva nije svojevrsno suučesništvo u namjernom pobačaju“. Nakon što je studija Svjetske zdravstvene organizacije ukazala na „rastući trend“ protiv cijepljenja u Italiji, Papinska akademija za život izjavila je: “stanične linije koje se trenutno koriste vrlo su udaljene od izvornih pobačaja i više ne podrazumijevaju onu sponu moralne suradnje neophodnu za etički negativnu procjenu njihove uporabe.

Tehničke karakteristike proizvodnje cjepiva najčešće korištenih u djetinjstvu navode nas da isključimo postojanje moralno relevantne suradnje između onih koji danas koriste ta cjepiva i prakse dobrovoljnog pobačaja.” Papinska Akademija za život također je izjavila da postoji ‘moralna obveza jamčiti obuhvat cijepljenja potreban za sigurnost drugih‘.

Svi imamo moralnu obavezu štititi život i zdravlje nas samih i onih oko nas. Posebno roditelji imaju moralnu obavezu štititi život i zdravlje svoje djece. Dakle, moralno je dopušteno koristiti sva cjepiva! Osobno ću se cijepiti protiv Covida-19, jer smatram da su cjepiva i cijepljenje najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća", napisao je Ninčević, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:41