StoryEditor
priopćenje

Rijaset IZ: "Pouka bošnjačkim političarima da licemjernim političarima iz hrvatskog i srpskog naroda ne vjeruju"

Piše fena  /  04.02.2023., 21:31h

Već duže vrijeme u javnosti u Bosni i Hercegovini manipulira se sadržajem ugovora Islamske zajednice i države, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

U priopćenju se navodi da ovoj pojavi doprinose brojni mediji, političari i analitičari, iz vlastitih interesa i različitih pobuda, manipulirajući i iskrivljavajući činjenice, te predstavljajući ugovor Islamske zajednice kao ekskluzivitet u odnosu na vjerske zajednice s kojima je ugovor već potpisan, kako to čini predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

-Radi istine, smatramo neophodnim podsjetiti da su Katolička i Pravoslavna crkva potpisale ugovor s državom u kojem je državni organ dužan obavijestiti crkvu da se protiv crkvene osobe vodi istraga. U članu 8., stav 1., Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine se navodi: ‘U slučaju sudske istrage o kleriku, redovniku ili redovnici zbog možebitnih kaznenih djela predviđenih kaznenim zakonom, sudske vlasti Bosne i Hercegovine će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti.‘ Istu odredbu je tražila Islamska zajednica, što se njoj osporava, a crkvama se ne osporava - navodi se priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice koje prenosi agencija Mina.

Također se dodaje i kako predsjednik HDZ-a Dragan Čović jeste spriječio potpisivanje ugovora i da je rekao da je to političko pitanje.

-To je činjenica koja se ne da promijeniti. Uz ostalo, takvim djelovanjem i politikom predsjednik HDZ-a je nepopravljivo narušio povjerenje Bošnjaka i Islamske zajednice - kaže se u saopćenju.

U vezi s komentarima bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, činjenica jeste da je pitanje džume poslužilo samo kao izgovor, jer su iz ugovora jasno izuzeti oni poslovi koji bi ugrozili živote ljudi ili nanijeli veću materijalnu štetu.

-Prema tome, stvari stoje suprotno, da je Islamska zajednica u neravnopravnom položaju, i da je ugovor s državom ekskluzivitet crkava, dok se ugovor s Islamskom zajednicom blokira i osporava. Blokade ugovora Islamske zajednice s državom bi trebale, u stvari, biti pouka bošnjačkim političarima da licemjernim političarima iz hrvatskog i srpskog naroda ne vjeruju na riječ kao što smo vjerovali mi iz Islamske zajednice. Ukoliko se s ugovorom Islamske zajednice s državom pokuša trgovati i manipulirati za neke druge dogovore na štetu Bošnjaka, Islamska zajednica će odbiti da u tome sudjeluje - navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Dnevnik.ba

23. ožujak 2023 15:17