StoryEditor
svaki prtljažnik se provjerava

Rigorozne mjere na granici BiH i Hrvatske: "Ne mo‘š više ni kokošji batak prinit, a kamoli štogod kotleta..."

Piše desk  /  15.11.2021., 13:31h
"Ma neka se oni mijenjaju, to je u njihovoj službi, ali su ipak brate mili toliko pooštrili mjere da se i mi pošteni ljudi, kojima je prijelaz granice pa skoro svakodnevan ili zbog posla ili zbog posjete članovima obitelji, osjećamo kao neki izvanzemaljci."

"Matane moj stisklo, ne mo'š više ni kokošji batak prinit priko granice, a kamoli štogod telećih kotleta ili kolo sira.

Šunje moj, šuti i ništa ne govori. Drž' se zakona, a ako se štogod može mimo njega i to poštivaj. Jesi li razumio!?"

Ovako bi možda u današnje vrijeme mogao izgledati razgovor Matana i Šunje iz legendarnih Raosovih "Prosjaka i sinova", kada je u pitanju prijelaz državne granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pooštrilo mjere do maksimuma kada su u pitanju prekršaji za unos mesa, mesnih proizvoda, sira, mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Kao država koja je članica EU-a, Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, piše Slobodna Dalmacija.

Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 grama kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Toliko što zakon dozvoljava. Što se tiče mesa i mesnih prerađevina tu je stroga zabrana prijenosa. Tako na graničnom prijelazu Vinjani Donji. koji je i najveći i najfrekventniji na ovom dijelu duge granice s Bosnom i Hercegovinom, uredno su postavljeni panoi i plakati koji upozoravaju putnike na zabranu i dužnost prijave roba koje podliježu provjeri, dodaje Slobodna.

Uz pribavljanje svih potrebitih dozvola od strane policije i carine novinari su proveli sat vremena s carinskim službenicima i promatrali njihov svakodnevni posao. Odmah su dobili upute kako nitko od carinskih službenika, pa i njihov voditelj, ne smiju davati nikakve izjave, tako da su morali crpiti neke izjave od onih koji svakodnevno prelaze tu granicu.

Prvo i najvažnije, a što je uobičajena praksa carinske službe, zarotirali su se njihovi službenici. Sada su na imotskim graničnim prijelazima carinici iz Metkovića, Novih sela i još nekih carinskih prijelaza iz županije, dok su imotski carinici otišli put Metkovića, Kamenskog i na neke ostale prijelaze.

- Ma neka se oni mijenjaju, to je u njihovoj službi, ali su ipak brate mili toliko pooštrili mjere da se i mi pošteni ljudi, kojima je prijelaz granice pa skoro svakodnevan ili zbog posla ili zbog posjete članovima obitelji, osjećamo kao neki izvanzemaljci.

Carinici te ne poznaju i onda toliko revno obavljaju svoj posao da me samo onaj svaki izlazak iz auta i otvaranje gepeka, a još kada te gleda neki susjed ili prijatelj, košta živaca, veli jedan Imoćanin koji inače zbog prirode posla mora svaki dan prelaziti granicu.

I doista, dva carinska djelatnika za vrijeme boravka novinara svakog vozača su zamolili da im otvori prtljažnik. Potom su temeljito pregledali njegov sadržaj. Isto tako bilo je i nekoliko pretraga unutrašnjosti automobila. Dakako da se zbog toga detaljnog pregleda stvore i kolone, pa se otvori i drugi granični trak. Ima negodovanja, ono je vidljivo, no zakon se mora poštivati.

- Nema problema da svatko od ovih službi radi svoj posao. No, samo ću vam reći jedno, a to vam garantiram jer mi je rekao vrlo ozbiljan prijatelj, koji uostalom radi u jednoj od službi koje ordiniraju na granici, da na graničnim prijelazima Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, ili recimo Izačići-Ličko Petrovo selo gdje su međunarodni cestovni prijelazi, i satima ne pregleda niti jedno vozilo koje dolazi iz susjedne države.

A ovdje u većini prelaze granicu hrvatski državljani, a tamo ima svih narodnosti, riječi su jednog hrvatskog državljanina iz pograničnog mjesta tik uz granicu s Hrvatskom kada su ga reporteri pitali kako komentira rigorozne mjere provjere na graničnim prijelazima u Imotskoj krajini.

Sve u svemu, tijekom njihova boravka, ističu novinari Slobodne Dalmacije, a pregledano je stotinjak automobila, nije uočen niti jedan prekršaj zakona o prometu mesa i mesnih proizvoda. Istina, neslužbeno doznaju da ih je bilo, ali bar do sada nisu zabilježeni neki drastičniji.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 11:41