Dubrovnik, 10.01.2022. - Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u ponedjeljak navečer u Dubrovniku radni sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji. Na fotografiji Bakir Izetbegović, Andrej Plenković. foto HINA/ Vlada RH/ mlVLADA RH -
StoryEditor
KOMENTAR VASILJA

Rezultati tajnih razgovora: Hrvatima bi se trebali vratiti nesmetan izbor u Predsjedništvo i domove naroda, a Bošnjaci dobivaju veći broj vodećih pozicija

Piše Desk  /  13.01.2022., 12:24h
Dogovor s Dodikom nije moguć, a s Hrvatima jeste - kazao je prije nekoliko dana predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Ne želim govoriti o bojkotiranju izbora dok traju dogovori – riječi su predsjednika HNS-a Dragana Čovića. Nedavni iznenadni susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i Izetbegovića u Dubrovniku. Nešto se očigledno događa na relaciji Zagreb-Sarajevo-Mostar.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

Mig iz Washingtona i Bruxellesa je stigao. Dogovorite se. Na stolu je izborni zakon. Za sada razgovori idu u pravcu da Bošnjaci prestanu Hrvatima uzurpirati poziciju u Predsjedništvu BiH te da se Hrvatima omogući nesmetan izbor izaslanika u domove narode. U tim institucijama bi zakonski trebalo zaštititi konstitutivnost naroda dok bi sva ostala zakonodavna tijela kao i do sada bila zasnovana na građanskom načelu – jedan čovjek jedan glas. S druge strane bošnjački kadrovi bi u znatno većem postotku nego li je to sada slučaj popunjavali vodeća mjesta državnih i entitetskih agencija, poduzeća, institucija najvjerojatnije prema omjeru popisa stanovništva... Otud i stalni spinovi Izetbegovića da Hrvati popunjavaju više mjesta nego li im pripada.

No u igri je očigledno nešto puno veće od BiH. Odnosi SAD-a s Rusijom se na mnogim „frontovima“ Drugog hladnog rata sve više zaoštravaju. Jedan od njih, ne baš najvažniji, se očigledno vodi i na Balkanu. Milorad Dodik je jedan od pouzdanijih saveznika Vladimira Putina. Kao takav neprihvatljiv je američkoj, a sada i većem dijelu europske administracije. Otuda i nedavne sankcije. Dodika se želi isturiti i prikazati kao jedini istinski problem. Zbog toga Washington više ne može trpjeti zategnute odnose na relaciji Sarajevo-Mostar i projektu kojega su oni stvorili Federaciji BiH.

Zato se krenulo u novu vrstu razgovora. Bez medijske pompe. Zato su Plenković i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman nedavno bili u Sarajevu. Zato pomirljive izjave posljednjih dana. Jedino je Izetbegović prekjučer iskočio iz šina opet poručujući kako Hrvati popunjavaju više mjesta nego li im to pripada.

Razgovarati treba. Dijalog je nužan. Ali oprezno! Puno toga se obećaje. Puno toga se potpiše, ali se ne provodi. No Amerikanci i Europljani su ključ. Oni su ti koji političkom Sarajevu trebaju reći dosta je bilo narušavanja Washingtonskog, Daytonskog i drugog dijela Mostarskog sporazuma. Vrijeme je za njihovu provedbu i eto rješenja ukoliko se ono želi!

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 08:50