StoryEditor
bivši ministar obrane

Reznikov nakon smjene napisao tekst: Ukrajina prisiljena ratovati protiv agresora u pet domena odjednom

Piše desk  /  08.09.2023., 11:28h

Donedavno ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je nakon smjene napisao zanimljiv tekst za britanski Guardian, kojeg prenosimo u cijelosti.

- Koliko je 671 dan? U kontekstu moderne povijesti, to je možda ekvivalent nekoliko sekundi. Ali za mene, to predstavlja razdoblje tijekom kojeg se Ukrajini dogodilo više nego što su mnoge zemlje prošle u jednom stoljeću. To je također broj dana koliko sam bio ministar obrane svoje zemlje.

Na dužnost sam stupio 4. listopada 2021., kada se Ukrajina osam godina suočavala s ruskim hibridnim ratovanjem. U roku od 112 dana, Kremlj je pokrenuo totalni rat, kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. Ukrajina je postala prva država u svijetu koja je bila prisiljena ratovati protiv agresora u pet domena odjednom: na kopnu, u zraku, u vodi te informacijskom i kibernetičkom okruženju.

Kao ministar obrane uvijek sam razmišljao o tome što će ukrajinskim oružanim snagama trebati sutra, a ne danas. To je dovelo do vitalne nabave Javelina, NLAW-a i Stingera; kasnije smo nabavili haubice M777, raketni sistem Patriot i sada se pripremamo za raspoređivanje borbenih aviona F-16.

Ovo se ne bi dogodilo bez volje, odlučnosti i suosjećanja mojih kolega ministara obrane iz više od 50 zemalja svijeta. Ujedinjeni smo pod Kontaktnom skupinom za obranu Ukrajine - također poznatom kao Ramstein format, zbog lokacije mjesečnog sastanka u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj - i pod vodstvom američkog ministra obrane Lloyda Austina. Ramstein format je platforma sposobna promijeniti svjetsku sigurnosnu arhitekturu na bolje.

Želio bih zahvaliti kolegama ministrima obrane: „Vi ste ljudi koji ispisuju novu stranicu svjetske povijesti. Zahvaljujući vama, Ukrajinci se mogu dostojanstveno suočiti s ruskom agresijom“. Nikada nećemo zaboraviti one koji su nam pružili ruku u najstrašnijem vremenu naše povijesri.

No, želio bih istaknuti nekoliko važnih stvari za svoje kolege ministre obrane.

Nekažnjivost ruske invazije na Gruziju 2008. dovela je do njene okupacije Krima 2014.; nekažnjivost za okupaciju Krima dovela je do okupacije Donbasa; nekažnjivost za okupaciju Donbasa omogućila je agresivnu intervenciju Rusije u Siriji; nekažnjivost za Siriju i nepažnja za događaje na Krimu i Donbasu rezultirali su totalnim ratom u razmjera - sa stotinama tisuća ubijenih, milijunima izbjeglica te humanitarnim i ekološkim katastrofama.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:36