StoryEditor
godišnji izvještaj

Revizori pročešljali Predsjedništvo i utvrdili brojne nepravilnosti i neprihvatljive prakse

Piše desk  /  30.07.2022., 11:48h

Posebno ističemo činjenicu da je vršeno i angažiranje osoba koje su prethodno umirovljene, a da za te pozicije nisu pokrenute procedure zapošljavanja u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH – upozorili su revizori.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na stimulacije prošle godine potrošilo skoro 22.000 KM, a stimulacije su isplaćivane zaposlenima koji su bili u komisijama za javne nabave iako im je to u opisu radnog mjesta.

Oni su dobivali po 50 KM po provedenom postupku javne nabave.

Kada su u pitanju same javne nabave Predsjedništva BiH, državni revizori su utvrdili određene nedostatke.

- Kod određenih nabava je uočeno kasno pokretanje postupka u odnosu na datum istjecanja prethodno važećeg ugovora/okvirnog sporazuma. Primjer su nabavke goriva, maziva i pratećih roba u FBiH i u RS-u. Do zaključenja novih ugovora nabave su vršene kod dobavljača na osnovi isteklih ugovora – ukazali su revizori.

Navode i da Predsjedništvo u većini postupaka nabava nije tražilo jamstva za uredno izvršenje ugovora, kao i jamstva za ozbiljnost ponuda, izuzev u dva postupka.

U nedavno objavljenom izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o načinu trošenja novca Predsjedništva BiH u 2021. godini skrenuta je pažnja na izuzetno visoke troškove održavanja i popravki većine službenih vozila.

Tako je samo za održavanje i popravke Audija 80, koji je kupljen prije šest godina, potrošeno nešto više od 20.000 KM.

- Za isto vozilo je u 2020. godini na ime održavanja i popravki utrošeno 22.636 KM, a u 2019. godini 21.168 KM. Ovo vozilo nije predloženo za prodaju, iako se za održavanje istog iz godine u godinu troše značajna sredstva – upozorili su revizori.

Ukupno je za upotrebu službenih vozila u Predsjedništvu BiH potrošeno 368.465 KM. Predsjedništvo je na kraju 2021. raspolagalo s 40 vozila.

Revizori su ponovo problematizirali sklapanje ugovora o djelu, na koje je prošle godine dano 161.740 KM. Mjesečne naknade iznosile su od 500 KM do 2.800 KM, a po ovoj osnovi su zapošljavani i zaposlenici koji su otišli u mirovinu.

Po ugovoru o djelu je angažiran vozač koji je ranije bio zaposlen na neodređeno u Tajništvu i u 2020. je stekao uvjete za umirovljenje.

Također, u Tajništvu su po ugovoru o djelu angažirane dvije zaposlenice nakon što su umirovljene.

- Nastavljena je praksa angažiranja osoba po osnovi ugovora o djelu za redovne i sistematizirane poslove iako Predsjedništvo nije imalo financijska niti druga ograničenja u pogledu zapošljavanja i provođenja natječajnih procedura shodno važećim propisima.

Posebno ističemo činjenicu da je vršeno i angažiranje osoba koje su prethodno umirovljene, a da za te pozicije nisu pokrenute procedure zapošljavanja u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH – upozorili su revizori, prenosi Faktor.ba.

Dnevnik.ba

26. rujan 2022 13:58