StoryEditor
twitter

"Reufe, imam ponudu za Vas. Pošaljite mi sporazum Tuđman - Milošević, a ja ću Vama sporazum Izetbegović - Krajišnik..."

Piše desk  /  18.09.2022., 13:04h

Reuf Bajrović, bošnjački nacionalist, lobist i intelektualac, ove nedjelje je gost sesije Kruga 99, a tema je upravo famozno Karađorđevo, točnije, naziv sesije je: “Savremena politika Hrvatske i obnova dogovora iz Karađorđeva”.

Karađorđevo je jedan od centralnih mitova bošnjačke propagande o famoznom dogovoru o podjeli Bosne i Hercegovine između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

Glavni izvor za sve ono što se danas interpretira kao navodni dogovor Miloševića i Tuđmana je ono što je svojevremeno pričao bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić da se u Karađorđevu dogovorilo.

To što Mesić nije ni bio na tom sastanku – interpretatorima ne smeta. Mitom iz Karađorđeva danas se službe bošnjački nacionalisti i dio hrvatskih ljevičara koji su u određenim situacijama nakon 2000. djelovali simbiozno i gotovo sinkronizirano, ali je to postala stvar prošlosti i svelo se na rijetke izlete neupućenih i(li) zlobnih možemaša i zaboravljenih ljevičarskih novinara s obzirom na to da je hrvatska ljevica, ipak, koliko-toliko nacionalno svjesna.

Uz pomoć ljudi poput aktualnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, hrvatski ljevičari su shvatili da je problematika Hrvata BiH, iako u drugoj državi, ipak nacionalno pitanje Republike Hrvatske. A s nacionalnim pitanjima nitko se ne kocka – pa ni ljevica u Hrvatskoj.

Glede same teme, mit Karađorđeva ne treba posebno demistificirati jer je on mit pa je to suvišno, ali je važno svako toliko ponoviti kako je jedini živi svjedok vremena i interpretator tamošnjih događaja Stjepan Mesić koji u Karađorđevu nije ni bio. Problem s mitovima je taj što oni, ako ih se na vrijeme ne raskrinka, postanu jako političko oružje.

Reuf Bajrović, bošnjački nacionalist, lobist i intelektualac, ove nedjelje je gost sesije Kruga 99, a tema je upravo famozno Karađorđevo, točnije, naziv sesije je: “Savremena politika Hrvatske i obnova dogovora iz Karađorđeva”.

Što je Krug 99? Riječ je o skupini bošnjačkih nacionalista i intelektualaca koji zasjedaju svake nedjelje, održavaju sesije i uglavnom nude protuustavna rješenja za ustroj BiH poput ukidanja konstitutivnosti, uvođenja nadnacionalnog bosanskog identiteta i tomu slično. Svoj se svome raduje ili gdje će suza nego na oko, kažu ljudi, pa je tako i Bajrović danas gost Kruga 99, piše Bild.ba.

To je najavio na svom Twitteru na što mu je Zdenko Ćosić napisao: “Reufe, imam ponudu za Vas: Uskoro sudjelujem na okruglom stolu na sličnu temu. Bilo bi mi od pomoći ako mi pošaljete taj sporazum o podjeli BiH Tuđman-Milošević. Ja ću Vama zauzvrat poslati sporazum o podjeli BiH Izetbegović-Krajišnik. Može?“, napisao je Ćosić referirajući se na sporazum u kojem je Alija, za razliku od Miloševića i Tuđmana, zaista potpisao sporazum koji de iure i de facto omogućuje podjelu BiH.

Na Ćosićevu prozivku Bajrović nije odgovorio ništa. U BiH tako i dan danas, 30 godina nakon rata, imamo situaciju da se o nečemu što je mit u svakom smislu te riječi priča javno, na taj mit se referira i taj mit se uzima kao polazišna točka i argument svega onog što bošnjački nacionalisti rade Hrvatima. S druge strane, nešto što nije mit, za što postoje jasni dokazi, gdje je vidljivo da se dogovor o podjeli zbio i čak “bacio na papir”, u potpunosti pada u drugi plan.

O Karađorđevu je 2006. godine svoj sud dao i Borisav Jović, posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ. U razgovoru za Večernji list, kojeg je s njim upravo vodio Zdenko Ćosić, Jović je iznio svoju verziju onoga o čemu se razgovaralo u Karađorđevu.

“Na sastanku u Karađorđevu trebali smo biti ja i Mesić, Tuđman i Milošević. Ja sam bio protiv toga sastanka. Rekao sam Miloševiću da je Tuđman tražio taj sastanak preko Mesića kod mene. Mesić mi je rekao kako oni žele da se nađemo, da vidimo što ćemo učiniti. Ja sam to prenio Miloševiću i rekao mu kako smatram da ne trebamo ići na taj sastanak. To je čisto gubljenje vremena. Jednostavno, ne možemo mi ništa riješiti na taj način u četiri oka. Postoje institucije za to. Milošević je otišao sam. Vjerojatno je Milošević nazvao Tuđmana i rekao: Boro neće pa nemoj ni Mesića dovoditi”, rekao je Jović tada Večernjem listu.

Upitan je li se u Karađorđevu dogovarala podjela Bosne i Hercegovine, Jović kaže: “Milošević mi je rekao o čemu se razgovaralo. Čim se vratio, pozvao me i rekao: “Održao sam ja taj sastanak s Franjom, a razgovarali smo jedino o tome da smijenimo Antu Markovića. On se slaže, ali ne možemo dobiti podršku drugih republika i digli smo ruke od toga”. Ništa drugo nije mi spomenuo”, rekao je Jović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:40