StoryEditor

Restorani u Saudijskog Arabiji ne moraju više imati odvojene ulaze za muškarce i žene

Piše D  /  08.12.2019., 10:12h

Restorani u Saudijskoj Arabiji više neće morati imati odvojene ulaze za žene i muškarce, priopćilo je Ministarstvo za lokalni razvoj i ruralna pitanja.

Glasnogovornik resornog ministarstva rekao je da novi propisi nisu obvezujući, što znači da restorani mogu zadržati odvojene ulaze ako vlasnici to žele.

On nije precizirao hoće li biti ukinut sustav razdvojenog rasporeda sjedenja muškaraca i žena.

Ranije su svi restorani u Saudijskoj Arabiji morali imati odvojene ulaze za žene i muškarce, prenosi Srna.

Prema strogim propisima u Saudijskoj Arabiji, muškarci i žene koji nisu u rodbinskim vezama ne smiju biti zajedno na javnim mjestima, a za poštovanje tih pravila brine se posebna vjerska policija.

Međutim, princ Mohamed bin Salman je pokrenuo reforme i ublažio neke restrikcije u zemlji, uključujući zabranu da žene voze automobile.

Segregacija na javnim mjestima je u proteklih godinu smanjena, pa se u kavanama, restoranima i konferencijskim centrima to pravilo više tako strogo ne primjenjuje.

Za sada nema novina u pogledu drugih javnih institucija, kao što su škole i bolnice, u kojima će segregacija vjerojatno biti zadržana.

Saudijska Arabija polako počinje napuštati i strogi sustav prema kome žene za sve važne odluke moraju da imaju dozvolu muškarca.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:31