StoryEditor
Hrvatski eurozastupnik

Ressler: Svojatanje hrvatskog nasljeđa je "hibridni nasrtaj" Srbije na Hrvatsku

Piše hina  /  23.03.2023., 18:03h

Hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler ocijenio je da su Hrvatska i Europa izložene su hibridnim napadima s Istoka, ubrojivši među njih i "srbijansko svojatanje hrvatskog kulturnog nasljeđa".

"I Hrvatska i Europa izložene su hibridnim nasrtajima s Istoka. To, između ostaloga, uključuje i instrumentalizaciju migranata i pritisak na našu državnu i vanjsku europsku granicu, protueuropsku i protucivilizacijsku propagandu ruskog režima sa ciljem razaranja europskih društava iznutra, srbijansko svojatanje hrvatskog kulturnog nasljeđa, korištenje energetske ucjene kao sredstva agresije na Europu…", rekao je Ressler na predstavljanju Zagreb Security Foruma u srijedu u Bruxellesu.

Događaj, koji je u organiziciji ureda zastupnika održan u Europskom parlamentu, okupio je vodeće stručnjake za nacionalnu sigurnost, digitalnu sigurnost i obranu od hibridnih napada kakvima u Europi svjedočimo u posljednjem desetljeću, a koji su se izrazito intenzivirali usporedno s ruskom agresijom na Ukrajinu, priopćio je ured zastupnika.

„Naša generacija morat će obraniti svoju slobodu. Mir i procvat Europe koji je nastupio nakon Drugoga svjetskoga rata sve je ugroženiji. Ruska agresija na Ukrajinu jasno nam je dala do znanja kako nam sigurnost i blagostanje nitko neće pokloniti, moramo ih ponovno izboriti. Danas odlučujemo o našoj sigurnosti sutra, o tome hoćemo li pokleknuti pred nasiljem i propagandom ili ćemo obraniti naše vrijednosti, naš europski način života“, istaknuo je tom prigodom Ressler (HDZ/EPP).

Rad Zagreb Security Foruma, koji je posljednjih godina otvarao brojne teme poput važnosti razvoja demokracije i sigurnosti u društvu, predstavili su, uz zastupnika Resslera, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach, austrijski zastupnik u Europskom parlamentu Lukas Mandl, glavni tajnik ECSA-e Yvan De Mesmaeker te profesor na Sveučilištu u Bonnu Ulrich Schlie, uz moderiranje dopisnika HRT-a iz Bruxellesa Tihomira Vinkovića, stoji u priopćenju.

Zagreb Security Forum je forum sa sadržajem za stručnjake i istraživače koji se u različitim oblicima održava neprekidno od 2016. godine. Sudionici iz brojnih država članica i partnera, saveznika iz Europske unije i NATO-a, na forumu razmatraju nove modele suočavanja s novim sigurnosnim izazovima.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 06:13