StoryEditor

Respiratori iz Emirata neupotrebljivi za liječenje koronavirusa

Piše D  /  19.09.2020., 07:09h

Dvadeset tri tone humanitarne pomoći na sarajevskom aerodromu stajale su gotovo 4 mjeseca bez validne dokumentacije. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH čekanje pravdaju sporošću prikupljanja dokumenata za distribuciju.

Priča o 40 respirator, koji su stigli u vidu donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata problematizirana je u nekoliko navrata, jer se povezivala s istim onim iz afere Respiratori koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Donacija je konačno raspoređena zdravstvenim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini, no je li upotrebljiva? Prvi su odgovor dali iz Opće bolnice Abdulah Nakaš, nakon obavljenog pregleda respiratora. Odgovor – respiratori nisu upotrebljivi za liječenje, piše bhrt.ba.

“Od ta dva respiratora, oni nemaju sve akcesorije, nemaju sve dodatke, tako da se zapravo za SARS i COVID ne mogu upotrijebiti bez tih dodataka i imaju manu što nemaju servisa. To bi nam netko trebao priključiti i uraditi nulti servis, a servisa nema”, tvrdi doktor Ednan Drljević.

A inače, kako su iz bolnice u Tuzli i Zenici kazali, zaštitna oprema je uvijek dobrodošla, ali će biti dovoljna za maksimalno mjesec dana, pa su primorani, barem kada je riječ o Kliničkom centru Tuzla, sami ići u javne nabave. Interesantno je da od 10 županija jedino Bosansko-podrinjska nije dobila niti jedan respirator.

“Imamo tri respiratora za koje još uvijek zaista ne znam o kakvoj se vrsti radi. Prema prvim informacijama, a ja to stvarno ne mogu tvrditi u ovom trenutku, radi se o istoj vrsti respiratora koje je nabavila i Vlada Federacije BiH”, kazao je Rasim Skomorac, direktor Županijske bolnice Zenica.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne I Hercegovine svoj nerad pravda pogrešno prikupljenom dokumentacijom i procedurama. A Institut za javno zdravstvo Republike Srpske s rezervom je primio donaciju.

“Ona se trenutno nalazi u skladištu robnih rezervi nakon određenih popisa, provjere kakvo je stanje robe, jer upravo zbog samog stajanja trebamo vidjeti u kakvom je ona stanju”, napominje Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

I tako, čekajući četiri mjeseca prijeko potrebnu opremu u borbi protiv koronavirusa, dobili smo ponovno, čini se, nešto što nećemo moći iskoristiti. Kome pripisati odgovornost ili neodgovornost za ovakve propuste - procedurama ili ipak nesposobnošću nadležnih.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:12