StoryEditor

Republikanski i demokratski senatori žele blokirati Trumpovu prodaju oružja Saudijcima

Piše D  /  05.06.2019., 10:06h

Pristaše takvog rješenja kažu kako se predstavljanjem rezolucija želi "zaštiti i vratiti u Kongres odobravanje prodaje oružja stranim vladama".

"Danas poduzimamo ovaj korak kako bismo pokazali da nećemo mirno promatrati kako predsjednik ili državni tajnik nastavljaju umanjivati nadzor Kongresa nad prodajom oružja", rekao je senator Bob Menendez, demokrat iz Odbora za vanjske poslove Senata.

Inicijativu predvodi Menendez i republikanac Lindsey Graham, jedan od vodećih glasova u stranci kada je riječ o vanjskoj politici, često blizak Trumpova saveznik, no kritičan po pitanju saudijske brige za ljudska prava.

Članovi Kongresa mjesecima blokiraju prodaju ratne opreme Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog velikih civilnih stradanja uslijed njihovih zračnih napada u Jemenu, kao i kršenja ljudskih prava, poput ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

"Razumijem da je Saudijska Arabija strateški saveznik, no ponašanje princa Mohammeda bin Salmana ne može se zanemariti. Trenutno nije vrijeme za poslovanje sa Saudijskom Arabijom kao inače", rekao je Graham u izjavi, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 12:02