StoryEditor

Republikanci u Michiganu traže odgodu potvrde izbornih rezultata

Piše D  /  22.11.2020., 09:11h

Povjerenstvo, u kojem su po dvoje demokrata i republikanaca, treba se sastati 23. studenog kako bi potvrdilo izborne rezultate, za što ima 20 dana vremena.

U pismu republikanci traže potpunu provjeru glasova u okrugu Wayne u kojem se nalazi većinski crnački grad Detroit, a pozivaju se na "nepravilnosti" u okrugu što nisu potkrijepili dokazima.

Okrug Wayne našao se u središtu nastojanja Trumpa i njegovog tima da preokrenu rezultat predsjedničkih izbora 3. studenog u državama koje su bile odlučujuće za pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena.

Dvoje republikanaca iz izbornog povjerenstva okruga ovoga tjedna pokušalo je povući svoje glasove za potvrdu izbornog rezultata u Wayneu. Oni prvo nisu htjeli potvrditi ishod izbora a potom su nakon žestoke reakcije javnosti promijenili stav i potvrdili rezultate da bi potom tražili da povuku svoje glasove.

Državna tajnica Michigana, demokratkinja Jocelyn Benson, rekla je da se njihova potvrda rezultata ne može promijeniti. Njen je ured u petak preporučio ovjeru rezultate po kojima je Biden u Michiganu pobijedio Trumpa za 154.187 glasova.

Ured državne tajnice je rekao da postoje manje greške pri upisu glasova u izvješćima ali da su "tipične ljudske greške slične onima koje su se događale i na prethodnim izborima" te da nisu utjecale na konačni rezultat.  

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:24