StoryEditor
izbori u americi

Republikanci sve bliže osvajanju Zastupničkog doma

Piše desk  /  09.11.2022., 07:26h

Američki birači izašli su u utorak na birališta na ključne izbore na sredini mandata koji ugrožavaju demokratsku većinu u Zastupničkom domu i Senatu.

Ishod izbora na sredini mandata trebao bi oblikovati posljednje dvije godine predsjedništva Joea Bidena, potencijalno izbacivši iz kolosijeka njegovu zakonodavnu agendu.

Republikanci su favorizirani da preuzmu kontrolu nad Zastupničkom domom, na osnovu projekcija američkih medija, ali Senat i dalje visi o koncu s nekoliko ključnih utrka koje su preblizu da bi ih mogao proglasiti.

CBS jutros izvještava da postaje sve izglednije da će republikanci odnijeti pobjedu. Cijeli Zastupnički dom, oko 35 mjesta u Senatu i ključna guvernerska mjesta države su u igri.

Kako javljaju američki mediji ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa - republikanca Herschela Walkera.

Prema trenutnim rezultatima utrka za Senat je izjednačena 46-46 dok su republikanci u prednosti 184:154 kada je u pitanju Zastupnički dom.

Do sada je Zastupnički dom u rukama demokrata (222:213), ali sada je velika vjerovatnoća kako će doći do preokreta.

Posljednja biračka mjesta zatvaraju se na Aljasci u ponoć po istočnom vremenu (6 ujutro po srednjoeuropskom vremenu). Dužnosnici su upozorili da bi se prebrojavanje glasova moglo produžiti i nakon dana izbora u mnogim državama.

Biden i demokratski kandidati širom zemlje upozorili su da je američka demokracija u pitanju i nastojali su naglasiti povlačenje prava na pobačaj, dok su republikanci krivili demokrate za visoku inflaciju i kriminal.

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se i čestitao nekim pobjednicima, uključujući i one za koje je pomogao u kampanji na putu. On je takođe pozvao birače koji još čekaju da glasaju da "ostanu u redu".

Podsjetimo, Amerikanci biraju predstavnike za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu te 35 mjesta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država. Osim mjesta u gornjem i donjem domu Kongresa, na ovim izborima birat će se i guverneri 36 saveznih država.

"Iako guverneri ne utječu direktno na politiku u Washingtonu, oni imaju veliki utjecaj na politiku u svojoj državi, a često i na predstavnike svoje države u Kongresu SAD-a", pojašnjavaju američki mediji.

Kada je riječ o glasanju u Senatu SAD-a, prema trenutnom sazivu, Republikanska stranka ima ukupno 50 mjesta, dok predstavnici Demokratske stranke zauzimaju 48 mjesta uz dva nezavisna kandidata čija se politika poklapa s razmišljanjima Demokratske stranke.

"Kongres donosi zakone širom zemlje. Zastupnički dom odlučuje o kojim se zakonima glasa, a Senat ih može blokirati ili odobriti, potvrditi imenovanja predsjednika i, rjeđe, voditi istrage protiv njega. Svaka savezna država ima dva senatora, koji imaju mandat od šest godina", objašnjava se.

U ovom sazivu, ključnu ulogu ima potpredsjednica SAD-a Kamala Harris koja predstavlja glavni faktor i "magični broj 51" u korist Demokratske stranke u Senatu Sjedinjenih Američkih Država.

S obzirom da se na ovim izborima bira 35 mjesta u Senatu, lako je za pretpostaviti kako će ovi izbori i za jednu i za drugu stranku predstavljati ključni period u kojem će se odlučivati o tome da li će Demokratska stranka nastaviti s kontrolom ovog važnog organa ili će Republikanci preuzeti glavnu ulogu.

Iako nisu direktno vezani za predsjednika SAD-a, među izbori kroz povijest su se pokazali i kao svojevrsni pokazatelj raspoloženja javnog mnijenja prema trenutnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:43