StoryEditor
SCHMIDT U IZVJEŠćU VIJEĆU SIGURNOSTI UN

Republika Srpska stvara preduvjete za otcjepljenje

Piše fena  /  31.10.2023., 17:58h

Izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta naći će se pred Vijećem sigurnosti UN-a na redovnoj šestomjesečnoj raspravi o Bosni i Hercegovini u četvrtak.

Bosnu i Hercegovinu će na sjednici predstavljati predsjedavajući i protustavni član Predsjedništva Željko Komšić.

Navodno će izvještaj biti pročitan, a Schmidt neće govoriti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Schmidt je u najnovijem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda upozorio da u Republici Srpskoj stvaraju preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje tog entiteta. Posljednje poteze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika opisao je neviđenom razinom napada na Daytonski sporazum.

Al Jazeera navodi da se u izvještaju kao ključni problem za Bosni i Hercegovinu navodi politika Dodika, koji “nastavlja pozivati na disoluciju Bosne i Hercegovine ili na ‘mirni razlaz’ … što je predstavio kao svoj cilj i službeni stranački cilj na Kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] 30. rujna“.

Dodik je, napisao je Schmid, pozivao na osamostaljenje RS i ujedinjenje ovog entiteta sa Srbijom.

“Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju predvodi Dodik, počela je provoditi korake stvarajući preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, koji su izneseni u zajedničkoj izjavi koju su potpisale vladajuće stranke RS-a 24. travnja 2023. godine“, napisao je Schmidt.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 11:23