Article_Top_970x250

Republika Srpska proglasila izvanredno stanje

odluka nsrs

Republika Srpska proglasila izvanredno stanje

ožu 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

U Banjoj Luci je danas održana posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj je donesena odluka o proglašenju izvanrednog stanja zbog krize izazvane koronavirusom.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi.

Većinom glasova zastupnika odlučeno da sjednica bude zatvorena za javnost te da neće biti obraćanja gostiju. Zbog ovakvog stava oporbene stranke nisu podržale dnevni red i neki od njih ne prisustvuju sjednici, piše klix.ba.

Ova odluka bi trebala pomoći u donošenju važnih odluka i njihovom izvršenju u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Nije jasno hoće li odluka utjecati na Federaciju BiH. Dodik je aludirao da bi se to na jedan ili drugi način moglo dogoditi ako situacija eskalira.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je cilj uvođenja izvanrednog stanja u Republici Srpskoj efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju koronavirusa.

"Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje izvanrednog stanja jer moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije ništa, nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane", rekao je Dodik.

Sjednica je održana u Banskom dvoru gdje su poduzete maksimalne mjere zaštite sudionika, u skladu s preporukama donesenim zbog širenja koronavirusa. Stolice u sali su raspoređene tako da je između njih osiguran preporučeni razmak s ciljem smanjenja rizika.

Dnevnik.ba