StoryEditor
izvještaj

Republika Srpska pisala UN-u: Odbijanje SDA da provede odluku Ljubić navelo je Hrvate da pozovu na teritorijalnu reorganizaciju

Piše desk  /  02.11.2022., 11:24h

Da bi BiH ostala održiva kao država, ističe se u Izvještaju, bošnjački politički vrh mora konačno prestati odbacivati daytonski kompromis…

''Nepopustljivost SDA u pogledu provođenja odluke u predmetu Ljubić izazvala je dugotrajnu političku krizu u FBiH i navela hrvatske stranke da pozovu na teritorijalnu reorganizaciju BiH kako bi se zaštitila ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda'', navodi se u Izvještaju Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a, koji je uputila Vlada RS-a. 

Naime, Vijeće sigurnosti UN-a održava danas polugodišnju debatu o BiH, na kojoj bi se trebalo glasati o produženju misije Althea za još godinu dana. U Izvještaju se ističe da je Daytonski sporazum kamen temeljac regionalnog mira više od četvrt stoljeća te da su napadi na taj dokument unutar i izvan BiH nepromišljeni, kratkovidi i opasni. Između ostalog, navodi se kako ''postoji velika doza razumljivog nepovjerenja između građana BiH, koje je ukorijenjeno u sjećanjima na ubijene prijatelje i rođake, uništene kuće i raseljene obitelji u ratnim sukobima'' te da je ''građanski rat u BiH iz devedesetih bio razoran za sve narode u BiH''. 

''Značajna autonomija zajamčena je entitetima Daytonskim sporazumom djelomično i radi bolje funkcionalnosti BiH, koja se osigurava maksimalnim smanjenjem broja spornih pitanja koja zahtijevaju odluke na nivou BiH. Kao što je Richard Holbrooke, glavni pregovarač ispred SAD u Daytonu, rekao 2007. godine, "Bosna je federativna država. Mora i biti strukturirana kao federativna država. Ne možete imati unitarnu vladu zato što bi se zemlja vratila sukobima"'', navedeno je Izvještaju. 

Navodi se i kako ''Ustav BiH također uključuje mehanizme zaštite svakog od nekada zaraćenih konstitutivnih naroda u BiH''. U Izvješću stoji i da je BiH ''kroz uredbe o ljudskim pravima i pritisak članova međunarodne zajednice, sve više centralizirana pod bošnjačkom kontrolom uz flagrantno kršenje Ustava''. Istaknuto je u Izvještaju, pošto je usvajanje legitimnih amandmana na Ustav propalo, da ''SDA i njene pristalice u OHR-u redovno prenebregavaju Ustav u službi centralizacije''. 

U Izvještaju se navodi da neki članovi međunarodne zajednice ''s arogancijom gledaju na Daytonski sporazum, te da njihovi neobaviješteni i nepromišljeni stavovi predstavljaju trijumf naivne nade nad iskustvom i ugrožavaju stabilnost i budućnost zemlje''. 

''Na primjer, zabrinjava to što rezolucija njemačkog Bundestaga o BiH, koju je usvojio 7. srpnja 2022. godine, ukazuje da se Njemačka, jedan od jamaca Daytona, okreće protiv Sporazuma. Rezolucija poziva na ukidanje Ustava BiH, očigledno u korist nekog novog, postdaytonskog ustava koji bi izbrisao konstitutivne narode BiH. Međutim, zaštita konstitutivnih naroda Ustavom BiH bila je jedan od ključeva trajnog mira u BiH. Čisto "građanska" BiH bila bi ona u kojoj bi svi u BiH došli pod dominaciju najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, na čelu s islamističkom SDA'', istaknuto je u dokumentu. 

Naglašava se da je takva BiH nezamisliva i potpuno neprihvatljiva za Srbe i Hrvate te da je jedina budućnost BiH je da bude zemlja s entitetima koji uživaju visok stupanj autonomije i mehanizmima zaštite tri konstitutivna naroda, kako je zajamčeno Daytonskim sporazumom. Da bi BiH ostala održiva kao država, ističe se u Izvještaju, bošnjački politički vrh mora konačno prestati odbacivati daytonski kompromis i aktivno raditi na njegovom podrivanju. 

''Usvojenom platformom SDA traži se potpuno ukidanje daytonskog uređenja - uključujući entitete i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda - u korist unitarne države u kojoj bi potpuno dominirao samo jedan konstitutivni narod: Bošnjaci'', piše u Izvještaju.

Dodaje se da SDA također odbija izbornu reformu koju zahtjeva odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" jer se njom ugrožava hegemonija bošnjačkog političkog vrha. Lideri bošnjačkih političkih stranaka, dodaje se, i dalje se suprotstavljaju jasnoj odredbi Ustava BiH da je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH. 

Ističe se da uskraćivanje mogućnosti jednom narodu da nesmetano slijedi svoj ekonomski razvoj i koristi svoja prirodna bogatstva i resurse predstavlja kršenje člana prvog Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i člana prvog Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čija su prava ugrađena u Ustav BiH. 

U Izvještaju se navodi da Daytonski sporazum štiti pravo na samoodređenje Bošnjaka, Srba i Hrvata time što entitetima BiH daje široku autonomiju i uspostavlja mehanizme zaštite tri konstitutivna naroda u BiH. 

''Blokiranjem vitalnih ekonomskih projekata negira se pravo na samoodređenje naroda zajamčeno Daytonom. Što više Bošnjaci u Sarajevu Srbima i Hrvatima budu uskraćivali ovo pravo, to će se srpsko i hrvatsko građanstvo sve više pitati može li do samoodređenja doći i na neki drugi način'', ističe se u dokumentu, prenosi bljesak.info.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:25