StoryEditor
posebna sjednica

Republika Srpska krenula u prijenos nadležnosti, prva je na redu Agencija za lijekove

Piše desk  /  19.10.2021., 14:26h
U Banjoj Luci će sutra u 12.00 sati biti održana posebna sjednica Narodna skupštine na čijem će se dnevnom redu naći Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po žurnom postupku.

Ovaj prijedlog utvrdila je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Prijedlogom zakona vlast u RS-u pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

"Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica", stoji u prijedlogu.

Drugim riječima, oblast odobravanja i kontrole lijekova i medicinskih sredstava želi se prenijeti s države na entitet. Sjedište agencije bilo bi u Banjoj Luci, a ona bi u svom sastavu imala kontrolni laboratoriji.

Jedna od nadležnosti ove agencije je "izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene".

Oporba u RS-u najavila je da neće podržati Prijedlog zakona o lijekovima na sutrašnjoj sjednici.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:16