StoryEditor
Odgovor Schmidtu

Republika Srpska donosi svoj Izborni zakon: Objavljena radna verzija

Piše Desk  /  26.03.2024., 18:33h

Vladajuće strukture u RS-u predlažu donošenje Izbornog zakona tog entiteta i to je svojevrsni odgovor na Schmidtova nametanja tehničkih Izmjena izbornog zakona BiH.

Agencija SRNA je objavila radnu verziju "izbornog zakona Republike Srpske", prema kojoj se predviđa da su organi nadležni za provođenje izbora Republička izborna komisija, gradska i općinska kao i birački odbori. 

Izborni zakon RS-a odgovor na Schmidtova nametanja? 

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika općine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona, navodi se u pojašnjenju.

Sredstva za izbore osigurava RS 

Kako se navodi u radnoj verziji zakona, sredstva za sprovođenje izbora osiguravaju  se u budžetu Republike Srpske, grada i opštine zavisno od toga za koji nivo vlasti se sprovode izbori.

“Republička izborna komisija i gradska, odnosno opštinska izborna komisija, samostalno raspolažu sredstvima za vršenje ovlašćenja i sprovođenje izbora u okviru odobrenog budžeta, i ovlašćene su da odrede način korišćenja sredstava i da sprovode nadzor nad njihovom raspodjelom i korištenjem”.  

Osniva se i Republički centar za brojanje 

Rezultati glasanja biće javno izloženi u Republičkom centru za brojanje i gradskim, odnosno općinskim centrima za brojanje, kako bi javnost mogla imati uvid u njih, a kopije rezultata glasanja bit će uručene akreditiranima  promatračima rada Republičkog centra za brojanje, na njihov zahtjev, navodi se u tekstu.

Cijeli dokument pročitajte na linku. 

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i prioopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

“Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Dnevnik.ba 

27. travanj 2024 14:24