StoryEditor

"Republika Hrvatska je neo-ustaška banana republika i sramota EU"

Piše D  /  04.12.2017., 12:12h

Građanski savez (GS) osuđuje organiziranu histeriju i negiranje pravosudinh činjenica utvrđenih u haškom sudu koje zadnjih dana provodi vlast u Republici Hrvatskoj predvođena HDZ-ovcima Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem, priopćeno je iz GS-a.

"HDZ je presudom u Hagu i službeno upisan na stranice povijesti na kojima počiva nacizam i fašizam, kao i Miloševićev velikosrpski nacionalizam. Masovno i organizirano slavljenje ratnih zločinaca i njihovih djela, koji uključuju ubojstva djece, žena i staraca, su od Republike Hrvatske napravile neo-ustašku banana republiku koja je sramota današnje EU koja počiva na porazu toga što se u RH danas slavi", stoji u priopćenju.

"Za nas u GS je mala satisfakcija što smo bili jedini koji su govorili da zahtjevi za ispunjavanje ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima koje smo slušali iz Zagreba predstavlja povratak Hrvatske na pozicije banovine i tuđmanizma. Međutim, za budućnost je važno da se zna da je najava revizije presude u Hagu ustvari HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH koji demokratsku većinu stavlja u političke dretelje i heliodrome. Javnost u BiH mora biti svjesna da su izmjene izbornog zakona posljednja linija obrane mogućnosti da u BiH zaživi civilizirana građanska država jednakih građana. GS pozdravlja konzistentnost u obrani civilizacijskih normi antifašizma koje u Hrvatskoj vidimo u liku i djelu Stjepana Mesića, Vesne Pusić i medija u vidu Index.hr i Novosti", stoji u priopćenju. 

Podsjetimo: Kao što su i nebrojeno puta do sada pokazali, GS je još jednom potvrdio svoj politički identitet. Stranka je to koja odbija Bosnu i Hercegovinu kao državu njena tri ravnopravna i državotvorna naroda. Također, zazivanjem građanske države u ovakvim uvjetima, GS pokazuje svoje težnje, no čudi izostanak reakcija OHR-a koji bi u drugim situacijama zasigurno reagirao.

Prijedlozi GS-a krše Ustav, protivni su odlukama Ustavnog suda BiH, degradiraju Hrvate kao narod pretvarajući ih u građane drugog reda, i na kraju - krše temelje samog Daytonskog sporazuma.  

Ivan C. / Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:13