StoryEditor
sjednica visokoškolskih ustanova

Rektorski zbor BiH prihvatio Radnu definiciju antisemitizma

Piše hina  /  28.02.2023., 16:36h

Rektorski zbor Bosne i Hercegovine usvojio je, na poticaj rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića, ‘Radnu definiciju antisemitizma‘, kojom se preciziraju oblici iskazivanja antisemitizma prema židovskoj zajednici, a odluku je pozdravila i nerezidentna veleposlanica Izraela za BiH Galit Peleg.

Na sjednici vodstva osam javnih visokoškolskih ustanova u BiH, koja je održana u Banjoj Luci, jednoglasno je prihvaćena radna definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA). Ta definicija glasi: „Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima.”

Odluku rektora javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini pozdravila je na svome Twitter nalogu i nerezidentna veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg, koja ovu zemlju pokriva iz Tirane.

Prihvaćeni dokument, kojega je donio Međunarodni savez za sjećanje na holokaust tijekom 2016., određuje što se može smatrati antisemitizmom, ali i da poricanje holokausta ili dijeljenje antisemitskih tiskovina, kao i napadi na ljude ili imovinu predstavlja kazneno djelo. 

Prošle godine su i predstavnici vlasti u BiH na poticaj hrvatskih političkih predstavnika prihvatili Radnu verziju antisemitizma.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:20