StoryEditor

REKONSTRUKCIJA VLADE Plenković predstavio kandidate za smijenjene ministre

Piše D  /  17.07.2019., 10:07h

"Kao što smo najavili, na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a dobio sam potporu članica i članova tih tijela da obavimo rekonstrukciju Vlade koja će donijeti osvježenja u sastavu članova Vlade. S obzirom da je to proces koji je podrazumijevao jednu ozbiljnu, veću rekonstrukciju Vlade, konzultacije koje sam provodio proteklih dana iznijedrili su prijedloge koje su danas podržali Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, a evo maloprije i koalicijski partneri u parlamentarnoj većini", započeo je Plenković obraćanje javnosti.

"Uobičajeno je da se kraj treće godine i početak četvrte godine mandata Vlade naprave određene promjene koje će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s programom Vlade, s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, smanjivanje tenzija u hrvatskom društvu i u konačnici ono za što smo dobili povjerenje na izborima 2016. , a kruna tih aktivnosti bit će naravno predsjedanje Hrvatske po prvi puta Vijećem Europske unije. Upravo na tim temeljnih pretpostavkama je koncipirana i nova rekonstrukcija Vlade koja je, kao što vidite, veća nego što su bila nagađanja u medijima", rekao je, prenosi Direktno.

Ona podrazumijeva slijedeće odluke koje će premijer večeras, odnosno sutra komunicirati prema predsjedniku Hrvatskog sabora:

Novi potpredsjednik Vlade bit će i ujedno aktualni ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Novi potpredsjednik Vlade koji će koordinirati aktivnosti za ministarstvo bit će Zdravko Marić, aktualni ministar financija.

Novi ministar vanjskih i europskih poslova bit će Gordan Grlić Radman, dugogodišnji diplomat s velikim iskustvom, trenutno veleposlanik u Njemačkoj.

Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, ekonomistica koja je u mandatu Vlade radila predano u ispunjavanju svojih ciljeva koji se tiču razvoja poljoprivrede.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava bit će Josip Aladrović, ekonomist, trenutno ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ivan Malenica, dekan Visokog učilišta u Šibeniku postati će novi ministar uprave.

Nova ministrica za demografiju, mlade i socijalnu politiku bit će Vesna Bedeković, po profesiji pedagog.

Novi ministar postaje i Mario Banović, koji će preuzeti dužnost ministra državne imovine.

Dosadašnji ministar rada i mirovinskog sutava Marko Pavić preuzet će dužnost ministra regionalnog razvoja i fondova EU, koji ima iskustva u tim područjima.

Sutra će Vlada imenovati i troje novih državnih tajnika.

Dosadašnja državna tajnica u ministarstvu prometa Nikolina Brnjac postat će nova državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bit će zadužena za EU u tom ministarstvu.

Također, nova državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja postat će Sanja Putica, dosadašnja zastupnica u Saboru.

Novi državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sutra će postati Josip Bilaver.

"Od svih očekujem maksimalan angažman u realizaciji ciljeva Republikie Hrvatske. Pred nama je dosta rada, ono što je cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve koji su važni za dobrobit hrvatskoga društva", zaključio je Plenković.

Na kraju se zahvalio i dosadašnjim ministrima, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:46