StoryEditor
izetbegović nakon sastanka:

"Rekao sam da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna i četiri politička naroda, o Izbornom zakonu ćemo pregovarati nakon izbora"

Piše desk  /  21.05.2022., 13:35h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charles Michel kazao je da je bh. dužnosnicima ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Na početku je je kazao da Europska unija i Michel vraćaju fokus na europski put Bosne i Hercegovine.

"Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu s 14. prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobivanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa", rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da su europski predstavnici napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Europskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

"Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Altheae i po pitanju europskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjeta Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces", kazao je Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena "mapa puta".

"Prvo ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja suradnja, europski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem lipnja. Oni će nas pozvati, vjerojatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Bruxelles, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na reducirani format.

"Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za spekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je netko drugi otišao u Bruxelles, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje trebaju svi prisustvovati", kaže Izetbegović.

Kazao im je da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda, ali praktično četiri politička te da se jedan čitav blok građanskih stranaka ne može ignorirati.

"Niti u pregovorima niti o budućnosti BiH. Njima se ne smije dopustiti da izbjegavaju svoju obvezu. Zajedno s nama i međunarodnom zajednicom trebaju razgovarati o strateškim pitanjima", smatra predsjednik SDA.

Na pitanje je li Michel postavljao neke uvijete Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio "vrlo mekan".

"Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke osobno ispita neke stvari", istakao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 15:56