StoryEditor
reakcija

Reisu-l-ulema: Mezari Bošnjaka su širom Mađarske, pamtimo osmanska osvajanja

Piše desk  /  22.12.2021., 12:57h
Islamska zajednica u BIH reagirala je povodom izjave glasnogovornika Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa "da je izazov integrirati BiH kao zemlju s dva milijuna muslimana".

Na ovu izjavu reagirao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović kazavši:

"Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana točna, onda svi u Europi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu. Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari europski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani", naveo je.

Reisu-l-ulema Kavazović kaže da ako ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Europe ili njenih članica, onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se europsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina.

"Zato s pravom očekujemo od premijera Orbana da nam objasni što je to točno mislio s jednom ovakvom izjavom koja je unijela nemir među pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i širom Europe i svijeta", poručio je Kavazović

Kaže da negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizirani i sustavni zločini nad Bošnjacima jesu događali, ali da nije bilo genocidne namjere.

"Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorija u Europi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati, a ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život",kaže reis Kavazović.

Prvi čovjek IZ BiH kaže da Bošnjaci i Mađari, kao i svi drugi europski narodi, imaju burnu povijest.

"Mi pamtimo nasrtaje mađarskih kraljeva na srednjovjekovnu Bosansku državu, kao i ulogu Bošnjaka i drugih naroda Balkana u osmanskim osvajanjima Mađarske. Isto tako pamtimo kolonijalnu politiku Austro-Ugarske prema Bosni, kao i mnogo toga dobrog što smo kroz tu povijest zajedno stvarali, od zajedničkih elemenata naše srednjoeuropske kulture do mezara Bošnjaka koji su i sada širom Mađarske da svjedoče o vremenu kada smo bili zajedno u istim rovovima", dodao je.

Ističe da je to povijest koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i ugodnim periodima.

"A na nama je kao odgovornim ljudima da vidimo kakvu Europu želimo ostaviti svojim potomcima. Nadam se da to nije Europa u kojoj će bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih, i to samo zato što ispovijeda vjeru u samo Jednog Boga i što sebe naziva muslimanima. Bio sam uvjeren, nakon mog dobronamjernog i iskrenog posjeta premijeru Orbanu 2016. i razgovora koje smo imali, da je vrijeme ovakvih šovinističkih izjava iza nas. Utoliko je moje razočarenje veće, ali nadam se da ove izjave i politike neće trajno narušiti naše prijateljske odnose s dobrim narodom Mađarske", zaključio je reisu-l-ulema.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 21:41