StoryEditor
Poglavar Islamske zajednice u BiH

Reis Kavazović pozvao muslimane na jedinstvo i borbu protiv korupcije: ‘U kriminalu i naši ljudi sudjeluju jednako kao i drugi‘

Piše hina  /  02.05.2022., 10:41h
Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je u ponedjeljak muslimane u toj zemlji na jedinstvo kako bi se suočili s izaovima koji ih okružuju kao i na odlučno suprotstavljanje kriminalu i korupciji u društvu.

Predvodeći u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji središnju molitvu u povodu blagdana Ramazanskog bajrama reis Kavazović je u svojoj hutbi je kazao kako se sadašnje stanje može samo pogoršati ako se ono "prepusti stihiji i populistima koji nemaju ni znanja ni svijesti".

Dodao je da se stoga svaki pojedinac mora iskreno uključiti u oporavak društvene zajednice, a pri tom posebice voditi računa o suprotstavljanju kriminalu.

"U kriminalu i naši ljudi, čini se, sudjeluju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvaćaju sve, ne samo one koji ih čine", rekao je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kojima je poručio kako su im te pojave veća prijetnja od bilo kojeg vanjskog neprijatelja.

Kazao je kako je jedan od najvećih problema to što jedni uvijek vuku na desnu stranu, drugi na lijevu, neki na treću ili četvrtu stranu pa se u takvom okruženju ne mogu efikasno suočiti s izazovima. 

Uz bajramsku čestitku svim muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori pozvao ih je i da pažljivo čuvaju odnose sa svojim susjedima opisavši to najvećim društvenim kapitalom kojega imaju. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:48