StoryEditor
Intervju za list "Ramazanske novine"

Reis Kavazović: "Postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, da budu svedeni na vjersku manjinu na dijelu teritorija...promovira se ustašizacija kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora..."

Piše hina  /  06.04.2022., 10:17h
Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović ocijenio je kako Bošnjaci imaju razloga biti zabrinuti za budućnost te zemlje ali i za vlastiti opstanak ustvrdivši da im i danas prijete ideologije koje su ranije sustavno radile na njihovoj marginalizaciji i konačnom uništenju, a neizravno je osudio i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

"Postoji plan da Bošnjaci nestanu kao narod, ili barem da ne budu politički suveren narod, odnosno da budu svedeni na vjersku manjinu na dijelu teritorija. Autori tog plana ne čine puno da svoje namjere skriju. Oni vrebaju svoju priliku, neko veliko novo globalno preslagivanje", izjavio je reis Kavazović u intervjuu listu "Ramazanske novine" čiji je nakladnik ogranak Islamske zajednice iz Tuzle.

Kavazović tvrdi kako je riječ o kontinuitetu povijesnog genocidnog projekta uništenja muslimana, a u konačnici Bošnjaka i države BiH kao političkog okvira koji ih štiti.

Kazao je kako upravo iz toga proistječe potreba da se veličaju ratni zločinci i njihovi politički rezultati, da se promovira svetosavska ideologija i "donekle ustašizacija kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora" te da se svakodnevno ponižavaju, ismijavaju i dehumaniziraju Bošnjaci koje se naziva muslimanima i "onima kojima treba sapun i šta sve što čujemo od najviših državnika naših susjeda".

Milanović je u jednoj od svojih elaboracija stanja u BiH u kontekstu rasprave o mogućoj uspostavi građanske države kazao da toj zemlji "najprije treba sapun pa onda parfem".

Reis Kavazović kaže kakao je sve to zapravo dio hibridnog rata kojim se želi održati na životu ideologiju zla "dok se ne ukaže povoljna prilika da ta mržnja koju svakodnevno siju ne postane gorivo nekog novog sukoba".

Iskazao je zabrinutost zbog "snažne nacionalističke politike susjeda u BiH i okruženju te njihovih veza s nekim režimima koji ne baštine ono što se naziva europskim vrijednostima" dodajući da se Bošnjaci ne mogu praviti da to ne vide i ne čuju niti se u takvom okruženju mogu opustiti. 

"Sve ovo nas s razlogom zabrinjava kao narod i kao zajednicu vjernika. Islamska zajednica se ne miješa u politiku, niti to želi, ali dijeli strahove svojih pripadnika i ja kao reis imam obvezu o tim strahovima javno progovoriti", izjavio je Kavazović dodajući da se mora uraditi više kako bi se strahovi Bošnjaka čuli i kako bi njihovi prijatelji u svijetu ali i među susjedima, prije svega Srbima i Hrvatima, shvatili šta oni zapravo žele.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 06:06