StoryEditor

Reis Kavazović: Poslije Osmanskog carstva pokušali su nas udaljiti od islamskog svijeta

Piše D  /  29.07.2021., 15:59h

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u petak u obraćanju na Svjetskom samitu islamskih učenjaka u Šanliurfi istakao da je Turska kroz povijest  bila uz Bosnu i Hercegovinu, izrazivši zahvalnost turskom narodu zbog podrške, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nas u balkanskim zemljama, poslije Osmanskog carstva, pokušali su udaljiti od islamskog svijeta, a ponekad su u tome i uspijevali. Kasnije smo ostali vezani za ideologiju i režime. Bili smo pod pritiskom. Borimo se sada za svoju poziciju kao i za zaštitu svojih vrijednosti", rekao je Kavazović.

Naglasio je kako se nakon napada 11. rujna u SAD-u muslimani u islamskim zemljama suočavaju s većim izazovima, podsjetivši na veliko nasilje i stradanja muslimana u Palestini, Iraku i Siriji.

Ipak, istaknuo  je kako su se u posljednje vrijeme pojedine muslimanske zemlje okrenule jedna protiv drugih.

"Mi smo godinama živjeli u miru. Šta se to desilo odjednom da su sukobi eskalirali. Muslimanske zemlje baštine različite kulture... Sada svjedočimo vrlo dramatičnim događajima. Ranije nismo imali svađa i sukoba, ali nakon što smo izgubili vrijednosti, sukobi su se intenzivirali. Islamske zemlje su podijeljene, i sada smo u bespomoćnoj situaciji. Ljude ubijaju brutalno i pojavile su se krvoločne terorističke bande. Ljudima ne dozvoljavaju ni pravo na život, čime kaljaju vjeru islam", rekao je Kavazović okupljenima na skupu.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 20:12