Article_Top_970x250

Reis Kavazović poručio patrijarhu Irineju: U RS počinjen genocid, prošla su vremena nepoštivanja BiH

božićne poruke

Reis Kavazović poručio patrijarhu Irineju: U RS počinjen genocid, prošla su vremena nepoštivanja BiH

sij 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja nakon sastanka s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je tom prilikom rekao kako „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne trebaju postojati, jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko“, oglasio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U priopćenju koje prenosi MINA reisu-l-ulema Kavazović je izjavio:

- Nisam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagirati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva, kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji. Ali prije toga želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije.

Jako mi je žao što sam doveden u poziciju da u ovim blagdanskim danima moram reagirati na istupe patrijarha Irineja koji svojim porukama dovodi javnost u zabludu i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru. Uvijek sam vjerovao da su blagdani prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere. Naši susjedi i sugrađani pravoslavci ovih dana obilježavaju svoj najveći vjerski blagdan na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom administrativnom dijelu neotuđivog teritorija naše domovine. Prošla su vremena ovakve vrste poruka, koje su vrlo čitljive i koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Dužnost mi je da u situacijama kada je to potrebno izrazim svoje negodovanje, posebno zbog vjernika muslimana koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, u kojem je počinjen genocid koji je kulminirao dogaajima u Srebrenici 1995. godine. Diljem te istog teritorija pobijeno je, silovano i protjerano na desetke tisuća Bošnjaka, upravo zbog velikodržavnih planova koji su željeli da dio Bosne i Hercegovine bude, kao što kaže patrijarh Irinej, „neodvojiv od srpskog centra”. Potreba za vjerskim jedinstvom pripadnika SPC ne može podrazumijevati jedan državno-politički prostor.

Najdobronamjerniji savjet koji možemo uputiti našim susjedima u SPC-u, a zbog budućnosti naših naroda i mira, ali i same SPC, jest da ne dopuste da se njihova crkva u regiji nastavi doživljavati kao politički projekt. To nije dobro za budućnost ovog dijela Europe, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor, neće donijeti nikakvo dobro.

Svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući vjernike pravoslavce, muslimane, Jevreje i katolike, žive na teritoriju Bosne i Hercegovine, nose njeno državljanstvo i žive po njenim zakonima, te će tako biti i ubuduće. Njihov jedini državni dom jest Bosna i Hercegovina, koju po jasno utvrđenim ustavnim i zakonskim procedurama mogu na unutarnjem planu uređivati kako se dogovore. Svaki drugi pokušaj vratio bi našu zemlju u devedesete godine prošlog stoljeća, koje svi pamtimo samo po ružnom. Bosna i Hercegovina ostaje trajna kategorija s jasno definiranim granicama, koje poznaje patrijarh Irinej, kao i moja malenkost, i dovoljno je prostrana za sve, i za Bošnjake i za Srbe i za Hrvate, kao i sve druge njene građane. Tako je bilo, tako je sada, pa će biti i ubuduće voljom Božijom, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Dnevnik.ba