StoryEditor

Reis Kavazović: Nešić dostigao vrhunac beščašća, u Srebrenici se poništava politička volja Bošnjaka

Piše Desk  /  22.05.2024., 19:24h

U priopćenju se naglašava da jednostrano mijenjanje imena ulica u Srebrenici, poništavanje političke volje Bošnjaka u ovom gradu, kao i najave političkih i drugih okupljanja u gradu u kojem je počinjen genocid s ciljem zastrašivanja povratnika, neće spriječiti usvajanje rezolucije kao ni na međunarodnim sudovima ustanovljenu istinu o genocidu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske elite u Republici Srbiji i dijelu Bosne i Hercegovine protiv sutrašnjeg usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN kojom se ustanovljava "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995" i odaje počast žrtvama genocida.

Brutalna kampanja

Upriopćenju upozorava domaću i međunarodnu javnost na zabrinjavajući trend promocije mržnje prema preživjelim žrtvama genocida koja je rezultat ove brutalne i dobro organizirane kampanje.

Također, Islamska zajednica poziva nadležne pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne za širenje govora mržnje i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Vrhunac beščašća pokazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se gostujući na srbijanskoj televiziji s nacionalnom frekvencijom ismijavao sa žrtvama genocida i onima koji su ga preživjeli - priopćeno je iz   Kancelarije reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

U priopćenju  se naglašava da jednostrano mijenjanje imena ulica u Srebrenici, poništavanje političke volje Bošnjaka u ovom gradu, kao i najave političkih i drugih okupljanja u gradu u kojem je počinjen genocid s ciljem zastrašivanja povratnika, neće spriječiti usvajanje rezolucije kao ni na međunarodnim sudovima ustanovljenu istinu o genocidu.

Produbljenje podjela u društvu

- Ovakvi postupci će samo produbiti podjele u društvu, spriječiti izgradnju povjerenja i one koji su krenuli ovim putem samo još više udaljiti od istinskih vrijednosti civiliziranog svijeta. 

Rezolucija koja će sutra biti usvojena u Generalnoj skupštini je najbolja prilika elitama u Srbiji, a naročito onima koji nisu bili genocidnog projekta, da spase dostojanstvo svoga naroda, osude genocid, distanciraju se od tog projekta i suoče se s prošlošću kako bismo se svi zajedno okrenuli budućnosti u kojoj neće biti mjesta za one koji se ismijavaju žrtvama genocida niti onima koji ponovo šire mržnju prema preživjelim zato što žele da se sjećaju svojih ubijenih - navodi se u priopćenju Kancelarije reisu-l-uleme.

Dnevnik.ba 

19. lipanj 2024 22:27