StoryEditor
intervju za voa

Reis Kavazović kaže da su Bošnjaci ugroženi, krivi Schmidta, EU i Hrvatsku

Piše hina  /  26.06.2023., 19:26h

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da su Bošnjaci oštećeni načinom na koji je BiH nakon izbora 2022. dobila novu vlast te smatra da je za to odgovoran visoki predstavnik Christian Schmidt no krivi i Hrvatsku uz ocjenu kako se ona ne odnosi prijateljski prema BiH.

U intervjuu za Glas Amerike (VOA) objavljenom u ponedjeljak poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je ustvrdio kako je "opći dojam" da su Bošnjaci oštećeni a da su tome doprinijele i "susjedi sa zapada" čim je očevidno aludirao na optužbe iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja je zbog odlaska u oporbu tvrdila kako je Schmidt odlukom kojom je omogućio uspostavu nove federalne vlade zapravo proveo plan smišljen u Zagrebu.

Štetnim je ocijenio i to što su SAD  inicijatvu u BiH ranije prepustile Europskoj uniji što to dovelo do blokada i stagnacije.

"BiH je pod europskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, tko god je želio nešto probati na BiH – mogao je to učiniti. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska", izjavio je Kavazović za kojega je posebice problematično što Amerika sada nema u BiH niti simboličnu vojnu prisutnost a dodaje kako bi bilo važno na takav način poslati jasnu poruku da je BiH pod američkom zaštitom.

BiH je sada, kako opisuje Kavazović, poput "lokomotive koja je na velikoj nizbrdici i ide prema ambisu" što, po njegovu sudu, mogu zasuatviti samo SAD te je stoga pozvao administraciju Joea Bidena na veće angažiranje.

"Očito je da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama iz EU. Mađarska i Rusija su perjanice. One destruiraju odnose u BiH i upozoravamo naše prijatelje iz SAD-a na četiri države koje se prema BiH odnose kako ne treba – Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska", izjavio je reis Kavazović.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 22:43