Article_Top_970x250

Reiner pitao Mariju Selak Raspudić tko ju je stvorio - njezin suprug ili tv emisija, pa izbacio Raspudića

burno u saboru rh

Reiner pitao Mariju Selak Raspudić tko ju je stvorio - njezin suprug ili tv emisija, pa izbacio Raspudića

pro 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Peđa Grbin (Klub SDP-a) Reinerovo vođenje sjednice ocijenio je sramotnim i skandaloznim, a Reiner mu je uzvratio kako ga njegovo mišljenje ne zanima.

Saborski zastupnici raspravili su u srijedu prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, dok oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (klub HDZ-a) istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Cilj je zaštititi zdravlje i živote ljudi i mjere su u skladu s trenutkom, traju koliko je nužno, a prava i slobode građana ograničeni su na najnužniju mjeru, izjavio je Reiner. Ustvrdio je kako je zdravstveni sustav pripremljen za drugi val epidemije.

Podsjetio je kako su neki govorili kako je koronavirus kao karijes, no da vidimo da se radi o vrlo opasnom virusu koji ubija ljude, a neki su, nažalost, zbog njega podigli i ruku na sebe, rekao je Reiner.

Dalija Orešković (Centar) smatra kako predložene mjere ne mogu vratiti izgubljeno povjerenje građana, već da će izazvati neposluh. Treba obnoviti međusobno povjerenje oporbe i vladajućih jer je koronavirus zajednički problem, ustvrdila je Orešković.

Pritom je pozvala na osnivanje novog stožera nacionalnog jedinstva koji će zamijeniti postojeći koji, kako je rekla, više ničime ne može vratiti povjerenje i izvući nas iz krize kojoj se ne nazire kraj.

Ustvrdila je kako je sustav obrane protiv koronavirusa pao zbog dvostrukih standarda, kriterija i mjerila. Anka Mrak-Taritaš (Glas) smatra kako se uvođenjem mjera ograničavaju ljudska prava te da je za to potrebna šira podrška. Upozorila je kako se nalazimo u okolnostima kada je širenje epidemije izašlo izvan kontrole.

Uvođenjem kažnjavanja ulazimo u sivu zonu, ocijenila je Mrak-Taritaš i pozvala na poštivanje Ustava. Po njezinoj ocjeni, promjeni zakona se pristupilo ishitreno,a ne sustavno i razumno i dobili smo - "vikend zakon".

Milan Vrkljan (Klub Domovinski pokret) ustvrdio je kako imamo stručno i financijski devastirani sustav te pozvao na raspuštanje postojećeg stožera i formiranje novog, a dok se to ne dogodi, ustvrdio je, premijer preuzima odgovornost ministra, stožera i ravnatelja HZJZ-a. Upozorio je kako Hrvatskoj za par mjeseci prijeti financijski kolaps.    

Miro Bulj (Most) upitao je HDZ-ovu zastupnicu, nekadašnju članicu Stožera civilne zaštite Maju Grbu Bujević, zašto je ranije govorila da zaštitne maske nije potrebno nositi jer ne štite od virusa, dok se sada moraju obavezno nositi, što je kontradiktorno. Grba Bujević je odgovorila kako je to bilo tako u travnju kada nije bilo lokalne transmisije virusa, a sada ona postoji.   

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) najavila je kako će dati povjerenje zakonskom prijedlogu ako će se jednom mjesečno Saboru podnositi  izvješće o učinicima epidemioloških mjera.

Nino Raspudić (Klub Mosta) ocijenio je kako se stvari rješavaju retroaktivno, a da su mjere koje se donose kontradiktorne i arbitrarne, jer ne vrijede za sve isto.

Reagirao je na istup predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera koji je njegovu suprugu Mariju Selak Raspudić pitao tko ju je stvorio, njezin suprug ili tv emisija Peti dan, zaradivši zaredom tri opomene, uključujući i oduzimanje prava na riječ te udaljenje sa sjednice, prenosi Hina.

Dnevnik.ba