Article_Top_970x250

Refiku Kurgašu 7,5 godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom

biznismen i bivši predsjednik ŽO A-SDA

Refiku Kurgašu 7,5 godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz.ba

Refik Kurgaš, biznismen i bivši predsjednik Županijskog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojske županije, osuđen je na sedam i po godina zatvora, saznaje “Avaz”. 

Presuda je na Općinskom sudu u Zenici izrečena prekjučer, a Kurgaš je nepravomoćno osuđen zbog kaznenog djela spolni odnos s djetetom. 

Podsjetimo, Kurgaš je uhićen u ožuku 2017., dok je bio u društvu tada 13- godišnje djevojčice, koju je odranije poznavao. Kako neslužbeno saznaje Avaz, Kurgaš je dva puta imao spolni odnos s maloljetnom djevojčicom, a uhićen je u tadašnjem restoranu motelu “Maredo” u Zenici.

Ovaj postupak konačno je, nakon više od tri godine, dobio sudski epilog, a Kurgašu je za djela za koja se teretio prijetila maksimalna kazna zatvora od osam godina.

Podsjetimo, već prilikom uhićenja Kurgaša odmah se oglasila Stranka demokratske aktivnosti, kazavši da je, ukoliko se dokaže ovo kazneno djelo, Kurgaš završio političku karijeru i zauvijek izgubio svako poštovanje.

- Stranka demokratske aktivnosti BiH po ovom će pitanju imati vrlo jasan stav koji ćemo bez ikakvog uvijanja iznijeti u javnost, jer smatramo da za ovakva nedjela ne smije postojati nikakav prag tolerancije - priopćili su tada iz A-SDA.

Kako se neslužbeno saznaje, a budući da se Kurgaš branio sa slobode, on je svo vrijeme i dalje bio u kontaktu s maloljetnicom zbog koje je uhićen. Navodno, živjeli su zajedno te se, neslužbeno, čekaju zakonski osnovi da svoju vezu ozvaniče brakom.

Kako neslužbeno saznaje Avaz, otac djevojčice radio je kod Kurgaša, a ona ga je zapazila na političkim skupovima. Otad datira njihovo poznanstvo, a koje je, kasnije, dokazano je sudskim postupkom, preraslo u intimno druženje.

Dnevnik.ba