StoryEditor
ugrožena proizvodnja

Redukcije struje u bošnjačkom dijelu Federacije su sve izvjesnije

Piše desk  /  25.11.2021., 13:28h
Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha ugljena i daljnja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog događaja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka. Redukcije u isporuci i opskrbi kupaca su sve izvjesnije, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

"Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 s jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojim se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 tisuća građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će sljedećeg tjedna za koju je prognozirano zahlađenje biti u pogonu s oba kotla. Potrebne količine ugljena za njegov rad bit će osigurane iz rudnika Banovići i Stanari", navodi se u novom priopćenju EPBiH.

Sljedećeg tjedna proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutačno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine ugljena odmah transportiraju u proizvodni process, dodaje se.

Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u opskrbi uzrokovanoj obustavom isporuke ugljena iz rudnika Koncerna.

"U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli u pogonu sva tri bloka i njihov rad u punom kapacitetu upitan je s tehnološkog i sigurnosnog aspekta", navodi se u priopćenju Elektroprivrede BiH.

Podsjetimo, rudari koji su dva dana prosvjedovali ispred Vlade FBiH donijeli su jučer odluku o prekidu prosvjeda ispred zgrade Vlade FBiH iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

Vratili su se kućama, ali je istaknuto da neće nastaviti proizvodnju ugljena do daljnjeg.

Dnevnik.ba

22. studeni 2022 22:20