StoryEditor
svjetska cliff diving elita

Red Bull Cliff Diving skakači odradili prvi slobodni trening sa Starog mosta u Mostaru

Piše Desk  /  25.08.2021., 20:39h
Mostar će sljedećeg tjedna ponovno ugostiti svjetsku cliff diving elitu, u izuzetnom trodnevnom eventu.

Mostar će sljedećeg tjedna ponovno ugostiti svjetsku cliff diving elitu, u izuzetnom trodnevnom eventu, piše Bljesak.info.

Skakači i skakačice će prvu seriju skokova izvesti direktno sa luka Starog mosta, te tako odati počast lokalnoj tradiciji skokova. 

Najbolji svjetski skakači i skakačice u našu zemlju stigli su šestu sezonu uzastopno, a danas su odradili i prvi trening. Radi se o slobodnim treninzima koji se tradicionalno održavaju dan nakon dolaska skakača u grad na Neretvi.

image

Red Bull Cliff Diving

DENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell

U Starom gradu bio je veliki broj turista, koji su sa ogromnim zanimanjem pratili najbolje svjetske skakače prilikom treninga. Inače, na mostarskoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 sudjelovati će 13 skakača i 12 skakačica. 

Ovogodišnje natjecanje odvijat će se u nešto drugačijem formatu: započet će skokovima direktno sa luka mosta u četvrtak, u znak počasti lokalnoj tradiciji skokova koja datira još od 17. stoljeća. 

image

Red Bull Cliff Diving

DENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell

Zatim će preko noći biti postavljena platforma za drugu seriju skokova u petak i dvije završne serije u subotu 28. kolovoza. Muškarci će skakati s 27 metara visine, a žene s 21. U konkurenciji žena do sada smo vidjeli četiri različite pobjednice. 

Prva favoritkinja svakako je četvorostruka prvakinja Australka Rhiannan Iffland, koja bi trijumfom u Mostaru ostvarila niz od deset pobjeda, računajući prethodne sezone.

Glavne suparnice 29-godišnjoj braniteljici titule bit će Kanađanke Molly Carlson i Jessica Macaulay. Kod muškaraca, branitelj titule i osmostruki prvak Gary Hunt je jedini skakač sa dvije pobjede na Starom mostu (2017 i 2018). 

No, ove godine Hunt vodi žestoku borbu sa dvojicom Rumuna: Catalin Preda je pobijedio na otvaranju sezone u Francuskoj kao takmičar s pozivnicom, dok je Constantin Popovic bio najbolji na prošlosedmičnoj cliff diving reviji u Oslu (koja nije bila natjecateljskog karaktera).

Rumunji Stari most nose u lijepom sjećanju: Preda je na svom debitantskom nastupu 2018. u Mostaru bio treći, dok je Popovic 2019. pobijedio sa savršenim skokom i desetkama od svih pet sudija. 

Nakon ozljede na skakaonicu se vraća i Meksikanac Jonathan Paredes, prvak iz sezone 2017, koji je svoju prvu pobjedu ubilježio 2015. upravo u Mostaru, na prvom gostovanju Svjetskog prvenstva u BiH.

image

Red Bull Cliff Diving

DENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
Natjecatelje iz 15 zemalja u Mostaru očekuju temperature zraka od oko 37°C i brza Neretva, u kojoj je temperatura vode 15°C. Ostaje da se vidi tko će znati najbolje izbalansirati ove izazove, u novom sportskom spektaklu na Starom mostu. 

Još jedna zanimljivost vezana je za ovogodišnje skokove - skakači su stigli nekadašnjim avionom Josipa Broza Tita. Čuveni Douglas DC-6B u Mostar je dovezao 26 najboljih svjetskih skakača koji će u subotu 28. kolovoza skakati sa Starog mosta.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:29