Article_Top_970x250

Rebalans budžeta: Za brzu cestu Lašva – Nević polje 100 milijuna, za mostarsku zaobilaznicu Sjever – Jug 7 milijuna KM

odluka vlade fbih

Rebalans budžeta: Za brzu cestu Lašva – Nević polje 100 milijuna, za mostarsku zaobilaznicu Sjever – Jug 7 milijuna KM

pro 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.694.426.725 KM, a koji je manji u odnosu na usvojeni budžet Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 50,2 milijuna KM, stupit će na snagu po objavi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je omogućeno jer je predložene izmjene i dopune budžeta FBiH za 2017. godinu danas odobrio Dom naroda, a jučer Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Tom prilikom federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je da je donošenje rebalansa bilo potrebno, između ostalog, zbog neplaniranih prihoda po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 milijuna dolara.

Dio tih sredstava u iznosu od 7,7 milijuna KM, bit će usmjeren i za izmirenje obveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.

Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 116 milijuna KM odnosno za 300 posto u odnosu na planirane i ovo je prevashodno rezultat raspoređivanja sredstava klirinškog duga na izgradnju putne infrastrukture.

Predviđen je, kaže Novalić, kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 milijuna KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje gdje se namjerava usmjeriti 100 milijuna KM i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug, gdje se namjerava usmjeriti sedam milijuna KM.

Rebalansom su također planirana sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 milijuna KM, a koja su namijenjena za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.

Dodatnih 7,5 milijuna KM usmjereno je u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.

Jedan od razloga za rebalans je i potpisani sporazum Vlade Federacije BiH sa boračkim udruženjima u kojem je preuzeta obveza zamrzavanja trenutnih sredstava koja se izdvajaju za te kategorije, te planiranje Transfera za rješavanje socijalno-statusnih pitanja boraca.

Tako je sedam milijuna KM usmjereno za deset najvećih boračkih udruženja od posebnog značaja za Federaciju BiH.

Implementacijom rebalansa predviđeno je povećanje broja uposlenih u okviru Vrhovnog suda kako bi se započela procedura prijema sudaca, ali i tužitelja u Federalnom tužiteljstvu već u ovoj godini, a što se nalaže u nastavku implementacije seta antikorupcijskih zakona.

Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 111.739.336 KM. S druge strane, smanjena je potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori financiranja.

- Prihodi od poreza povećani su za ukupno 49,3 milijuna KM što je rezultat poboljšane naplate prihoda od indirektnih poreza i prihoda od poreza na dobit. Također, neporezni prihodi su povećani za 90,5 milijuna KM kao rezultat pojačane naplate prihoda od krajnjih korisnika koji su na temelju svojih kreditnih obveza dužni iste uplaćivati u budžet FBiH - istakao je Novalić.

Kada su u pitanju rashodi rebalansa budžeta FBiH za 2017. godinu, tekući rashodi smanjeni za 33,8 milijuna KM. Smanjeni su i izdaci za kamate s obzirom da je Vlada odustala od emisije ukupno 100 milijuna KM trezorskih zapisa zbog poboljšane likvidnosti budžeta.

Uz izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta Federacije, odobreno je stupanje na snagu i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2017. godinu.

- Financijska stabilnost budžeta Federacije BiH je jedan od nultih prioriteta Vlade a dokaz tomu je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 milijuna KM te planiramo izmiriti i obveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno nisu uopće bile u financijskim izvješćima - poručio je federalni premijer Fadil Novalić povodom donošenja rebalansa budžeta FBiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250