StoryEditor

Realno je očekivati da cijena goriva u BiH padne za 30 feninga, no hoće li tako biti?

Piše D  /  20.11.2018., 08:11h

Doduše, prije nekih desetak dana došlo je do blagog spuštanja cijena litre gorive za nekih 5 feninga u Federaciji BiH i sedam feninga u RS-u, što je doista više nego neznatno, piše ABCportal.info.

Ovdašnji trgovci ili prodavači goriva su jako pažljivi kad su u pitanju pojeftinjenja goriva i vrlo sporo reagiraju na pad cijena na svjetskom tržištu.

‘‘Država je mogla već sada smanjiti trošarinu za 15 feninga, to je s PDV-om 18. I distributeri su trebali barem za isti iznos smanjiti cijenu s obzirom na pad cijene na svjetskom tržištu, tako da je realno da je cijena goriva trebala pasti za minimalno 30 feninga ‘‘, smatra makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, prenosi Federalna televizija.

Iz Federalnog ministarstva trgovine također su potvrdili da novi zahtjevi za pojeftinjenjem cijena nafte već pristižu, te da će u nadolazećem razdoblju sigurno doći do novih pojeftinjenja, međutim još nije poznato u kojem postotku ili za koliko feninga po litru će gorivo biti jeftinije.

S obzirom na strmoglavi pad cijene nafte na svjetskim burzama, postoji realna šansa za značajnije pojeftinjenje goriva na bh. benzinskim crpkama, no cijene goriva se formiraju slobodno i teško je očekivati da će građani značajno osjetiti na svojim novčanicima. Država ne može ograničiti maloprodajne cijene pa to upućuje na činjenicu da se radi o monopoliziranju tržišta nafte i naftnih derivata, navodi Adnan Rovčanin za ABCportal.info.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:05